Smetanový dort s rybízem
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny na těsto:
250 g dětských piškotů
1 bílek
100 g másla
Suroviny na náplň:
200 g očištěného rybízu
250 g sýra mascarpone
150 g měkkého tvarohu
80 g cukru
1 vejce
1 žloutek
300 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
Postup:
Piškoty rozemeleme nebo rozválíme na strouhanku, přidáme k nim bílek a rozpuštěné vlahé máslo. Na dno dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně vmačkáme připravenou hmotu. (Nejde o kompaktní těsto, ale velmi dobře drží pohromadě, když se do formy vmačká.)
Vejce, žloutek a cukr vyšleháme do pěny. Tvaroh a mascarpone smícháme, přidáme vaječnou směs a dobře promícháme.
Těsto v dortové formě rovnoměrně posypeme bobulkami červeného rybízu, přelijeme tvarohovou směsí, povrch urovnáme a dáme do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 40 minut při 160° C.
Upečený dort necháme dostatečně vychladnout. Pak odstraníme z formy obruč a celý povrch dortu potřeme dotuha ušlehanou šlehačkou, do které jsme zašlehali vanilkový cukr. Podle vlastní fantazie ozdobíme.
Celková doba přípravy cca je 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka