Těstoviny se zelím
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
- 400 g těstovin
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 g bílého hlávkového zelí
- 250 g slaniny
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- kmín
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli najemno a slaninu na kostičky (cca 5x5 mm). V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm slaninu a cibuli. Přidáme nakrájené zelí, osolíme a dusíme 10-15 minut.
Těstoviny uvaříme ve slané vodě s přídavkem olivového oleje. Po uvaření těstoviny slijeme, prolijeme studenou vodou a necháme je okapat. Poté je vmícháme do zelí, dosolíme, opepříme a okmínujeme.
Těstoviny se zelím podáváme prohřáté, jako samostatný pokrm se saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy je 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.