Vanilková omáčka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na přibližně 500 ml omáčky:

  • 400 ml mléka
  • 100 g jemného krystalového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 70 g jemné škrobové moučky (solamyl, maizena)
  • 3 žloutky
  • rum

Postup:

Do studené nádoby dáme žloutky, cukr, seškrábnutá zrníčka a měkký vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku, škrobovou moučku a vše trochu utřeme. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme vařící mléko. Nádobu postavíme na mírný oheň, pomalu přivedeme směs k varu a stále mícháme. Dostatečně hustou omáčku prolijeme sítem a ochutíme rumem.

Podáváme ji teplou nebo i studenou jako dezert, s různým ovocem nebo jí poléváme moučníky.

Celková doba přípravy 15 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.