Německá vláda prodloužila zákaz cestování z Česka

3. březen 2021 10:05

Německo prodloužilo zákaz cestování z oblastí, které jsou silně zasažené nakažlivějšími mutacemi koronaviru. Mezi ně patří i Česká republika. Rozsáhlé omezení mělo skončit ve středu, nově má ale platnost až do 17. března.

Do země tak můžou jen vybrané profese pendlerů a dopravci, všichni pouze s negativním testem na koronavirus. Mnoha dopravním firmám pravidelné testování působí komplikace. Řidiči totiž místo odpočinku musí na odběrná místa. Výsledky testů jsou platné pouze 48 hodin.

Právě zajišťování a hlídání termínů testování řidičů působí dopravcům velké problémy. „V dobách, kdy by měli kluci dělat odpočinek, tak je musíme nutit obíhat testovací místa, kde je zbytečně vystavujeme riziku chycení infekce. V kabinách těch vozidel jsou řidiči daleko více chráněni, než tomu je u jiných pracovních profesí,“ uvedl Oldřich Grill, provozní ředitel chebské dopravní společnosti Lagarde Spedition Cheb.

Problémem bývá také to, že požadavky se v jednotlivých spolkových zemích liší. „Někde po nás chtějí doložit pracovní smlouvu, někteří chtějí doložit, za jakým účelem ten šofér do Německa jede, chtějí i smlouvu o zakázce a detaily, které v tomto případě není jednoduché zvládat,“ dodal Grill.

Dopravním společnostem by také pomohlo, kdyby se podmínky testování na české i německé straně sjednotily. Při současných komplikacích totiž nejde odhadnout, kdy se řidič vrátí. Zdržení na trase není možné předvídat.

Sdružení dopravců ČESMAD BOHEMIA po prvních dnech opatření vyčíslilo škody dopravních firem na 35 milionů korun. Zpožděných tak bylo až 40 procent přeprav do Německa a přes něj. „Pokud vám stojí nákladní vozidlo někde nevyužité, bývá to až dva tisíce korun nákladů na hodinu, které podnikatel platí,“ řekl Grill, který je také členem sdružení.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související