Policisté v Karlovarském kraji zpřísní kontroly. Pomůžou jim vojáci i celníci

2. březen 2021 11:35

Od úterý se do kontrol dodržování opatření proti šíření covidu zapojí téměř 4000 vojáků a 270 celníků. Vypomáhat budou i policistům v Karlovarském kraji, kde se na kontrolách po dobu následujících tří týdnů bude podílet v průměru denně téměř 450 policistů.

Od úterý bude policistům v Karlovarském kraji při kontrolách pomáhat 15 vojáků, 15 celníků a 10 příslušníků Vojenské policie. Na dodržování omezeného volného pohybu dohlížejí policisté nejen v rámci stanovišť při cestování mimo okresy, ale také uvnitř okresů.

„Policisté společně s vojáky, vojenskou policií a celníky budou provádět kontroly dodržování všech platných opatření na území celého Karlovarského kraje formou namátkových kontrol, a to velmi důsledně a ve zvýšené intenzitě,“ uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí. 

Namátkové kontroly se zaměří na hlavní silniční tahy, ale i na silnice nižších tříd. Při cestování mimo okres musí lidé při kontrolách písemně prokázat, že cestují za prací, k lékaři nebo na úřad.

„V prvních dnech budeme benevolentnější, pokud jde o nutnost doložení potřebných písemných dokladů, protože chápeme, že si občané nemohli během víkendu zajistit potřebná potvrzení či doklady. Policisté budou mít ve svých služebních vozidlech doklady, které jsou obvyklé pro prokázání výjimek pro případné předání občanům. Od poloviny týdne už nebudeme tak tolerantní, budeme vyžadovat doložení předepsaných potvrzení v listinné podobě,“ doplnila Krejčí. 

Za porušení vládních nařízení hrozí pokuta ve výši 10 tisíc korun na místě a ve správním řízení až 20 tisíc korun.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio