Muzikálové kouzlo změní samopaly v hudební nástroje

Slavné písničky Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra ožijí v Západočeském divadle v Chebu, které připravilo ve spolupráci s karlovarskou činohrou hudební komedii Kdyby tisíc klarinetů.

Na jevištích v Chebu i v Karlových Varech se začnou měnit samopaly a další zbraně vojáků v hudební nástroje, podobně jako v protiválečném filmu z roku 1964 v režii Jána Roháče. Chybět nebude ani televizní společnost, jejíž reportérka spojí natáčení neobvyklé změny s estrádním programem. V revue pak zazní hity jako Tereza, Babeta, Je nebezpečné dotýkat se hvězd a další. Herce živě doprovodí Big Band Karlovy Vary.

Nově pak je v režii Zdeňka Bartoše spojen původní protiválečný příběh zběhlého vojáka s temným dědictvím našeho regionu. A s ním spojenou okupací, podřízením Moskvě a komunistickou totalitou.

Komedie Kdyby tisíc klarinetů

„Jeho rámec spočívá v tom, co se dělo během padesátých let v Horním Slavkově a v Jáchymově, kde byly uranové lágry zejména pro politické vězně. S tím jsme chtěli děj propojit. Jak, to neřeknu, na to ať se přijďte podívat,“ zve Bartoš do divadla.

V roli elegána Bejnamina Nováka, kterého hrál před lety Karel Gott, uslyší diváci Daniela Mišáka. Zajímavostí je, že reportérce Tereze (Tereza Švecová) bude zpívat vyznání její skutečný manžel Jiří Švec jako Jaroslav Šafrán. Slyšet budou také například Pavla Janiššová, Stephanie Van Vleet, Jan Hanny Firla a Jindřich Skopec.

Dramaturgii má na starost Petra Richter Kohutová, scénu Dragan Stojčevski, choreografii Ivana Dukić a instrumentaci, aranžmá a hudební nastudování Matěj Kroupa a Jakub Žídek. „Písničky z muzikálu jsme doplnili o další, které lidé v původním muzikálu nezazněly, ale které lidé dobře znají -  jako Krajina posedlá tmou. S tvůrčí skupinou Zdeňka Bartoše a Jakuba Žídka, kterého jsem přizval ke spolupráci, jsme si dovolili docela moderní, až soudobé aranže,“ uvedl Matěj Kroupa.

Premiéry hudební komedie Kdyby tisíc klarinetů budou hned dvě - jedna v sobotu 2. dubna od 19:00 v Západočeské divadle v Chebu, druhá pak následující sobotu 9. dubna od 19:30 v Karlových Varech.  

autor: Josef Šorfa
Spustit audio