Česko čeká tento týden ochlazení a deštivé počasí

27. květen 2024 12:15

V následujícím týdnu Česko čeká ochlazení počasí. Zejména v Čechách se teploty budou pohybovat kolem 20 stupňů Celsia a meteorologové varují před častými dešti a bouřkami, které mohou přinést i přívalové srážky.

Od pondělí začne počasí v Česku ovlivňovat studená fronta, která bude postupovat velmi pozvolna od západu na východ. Kvůli tomu dojde na českém území k výrazným teplotním rozdílům, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„V Čechách nenaměříme odpoledne ani 20 stupňů Celsia, po celý den bude víceméně zataženo,“ uvedli meteorologové. První dva dny týdne budou doprovázeny lokálními bouřkami. V pondělí se bouřky očekávají zejména v Čechách, zatímco v úterý zasáhnou východní polovinu Čech a také Moravu a Slezsko.

Riziko přívalových srážek a krup

Bouřky budou mít podobný charakter jako v uplynulých dnech. „Malý pohyb, velká vlhkost a poměrně dost dostupné energie. Lokálně tedy opět riziko přívalových srážek a krup menších průměrů nebo jejich nánosů,“ sdělil ČHMÚ.

V noci na úterý a během úterního rána a dopoledne meteorologové předpovídají vydatné srážky zejména v západních Čechách, kde už je půda v některých oblastech značně nasycená. Lokálně zde může spadnout i přes 30 milimetrů srážek. Středa by měla být nejméně deštivým dnem tohoto týdne, avšak ve čtvrtek a pátek se opět očekává zvýšené množství srážek a oblačnosti.

O víkendu meteorologové předpovídají přeháňky na většině území, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Nejvyšší teploty by se měly v sobotu a neděli pohybovat mezi 19 až 24 stupni Celsia.

autor: nkr
Spustit audio