Mistrovské dílo místního sládka. Plzeňské pivo, které chutná až v Austrálii

21. říjen 2024

V jednom z menších plzeňských pivovarů, kde se denně vaří zhruba 2 tisíce piv, se mísí tradice, řemeslo a pečlivost. Zkušený sládek Petr Vynáhlovský tu dohlíží na každý detail a zdůrazňuje, že při vaření piva je klíčová naprostá čistota. „Bez pečlivé hygieny by pivo nikdy nedosáhlo své kvality,“ říká s jistotou.

V pivovaru Raven

Tento pivovar není jen o tradičních chutích – sládek rád experimentuje a připravuje sezónní speciality. Na Vánoce například uvařil speciální várku, která právě teď kvasí v tanku a čeká na sváteční rozlévání. „Vánoční speciál je u nás tradicí, kterou se snažíme každý rok vylepšovat,“ dodává Vynáhlovský.

Pro reportéra Jiřího Trnku, který v pivovaru natáčel další díl seriálu Neviditelní, bylo velmi zajímavé projít si celý proces výroby piva a nahlédnout do zákulisí tohoto tradičního řemesla. Pivovar si už dávno získal fanoušky nejen doma, ale i za hranicemi – jejich pivo se pije dokonce až v Austrálii. Díky nadšení a oddanosti místního sládka se tak tradice plzeňského pivovarnictví šíří do světa s každým dalším sudem.

autor: Jiří Trnka | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.