Miroslav Lukeš

5. únor 2014

Do oblastí postižených nedávným tajfunem Hayian odcestoval mezinárodní tým odborníků. Přímo na místě pomáhali obyvatelům Filipín. Členem týmu byl také příslušník Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Miroslav Lukeš, který byl hostem našeho vysílání 5. února 2014.

Koordinační a vyhodnocovací tým byl do oblasti vyslán na základě žádosti Filipín. O jeho vyslání rozhodla Evropská komise. V zemi tým koordinoval přichozí humanitární pomoc.

Miroslav Lukeš byl jediným českým zástupcem. Je uznávaným odborníkem v oblasti krizového řízení při mimořádných živelných katastrofách a poskytování humanitární pomoci. Loni v červenci byl rovněž jediným Čechem v mezinárodním týmu, který Evropská komise vyslala na misi do Nigérie.

Od našeho hosta jsme se dozvěděli i to, jak u hasičů začínal nebo že Filipínci tajfun pojmenovali Yolanda. Co všechno obnáší přípravy na záhraniční misi? Jaké jsou první pocity po příjezdu na místo? A proč je dobré, aby se záchranáři navzájem znali. I na to nám Miroslav Lukeš odpověděl.

Záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout zde:

autor: Radim Jehlík
Spustit audio