Mariánskolázeňské minerální prameny můžete ochutnat nejen na kolonádě, ale někde i přímo v hotelu

19. srpen 2020

Naším nejmladším západočeským lázeňským městem jsou Mariánské Lázně v Karlovarském kraji. Město plné nádherných parků, romantických kolonád, půvabných kaváren a útulných hotelů si každý rok přijíždějí užít tisíce návštěvníků. Míří sem za jedinečnou atmosférou i léčivými prameny. Dva z těchto pramenů mohou ochutnat přímo ve vstupní hale Spa Hotelu Cristal.

V lázeňských městech, které léčí své pacienty pomocí minerálních pramenů, bývá běžné, že jsou léčivé vody přivedeny přímo do balneoprovozů jednotlivých zařízení. Zde se obvykle používají pro účely lázeňských procedur, především koupelí.

Ve Spa Hotelu Cristal v centru Mariánských Lázních mohou hosté užívat dva léčivé prameny i za účelem pitné kúry. Byly sem přivedeny z hloubky 76 metrů z oblasti Ferdinandových pramenů. Ferdinandův pramen je vůbec nejstarší písemně zaznamenaný pramen v Mariánských Lázních a tyto nové vývěry byly pojmenovány jako Augustinův a Edwardův pramen.

Dva z mariánskolázeňských pramenů vytékají přímo v hale hotelu Cristal

Druhý ze jmenovaných pramenů nese jméno po anglickém králi Edwardu VII. Ten Mariánské Lázně na přelomu 19. a 20. století s oblibou navštěvoval. Nejprve inkognito, později oficiálně. Právě díky němu začala do lázní přijíždět tehdejší smetánka a evropská šlechta. Edward VII. se také zasloužil o otevření zdejšího golfového hřiště. O devítijamkovém golfovém hřišti se už tehdy mluvilo jako o nejkrásnějším v Evropě.

Prameny Augustin a Edward VII. pomáhají lázeňským hostům zbavit se neduhů, jako jsou vysoký krevní tlak, kožní onemocnění, záněty močových cest, dna, nemoci dýchacího ústrojí i různá onemocnění pohybového aparátu. „Hostům nabízíme nejen pobyty s klasickou lázeňskou léčbou, ale i moderní wellness pobyty,“ říká ředitelka Orea Hotels Eva Pašková.

Zpívající fontána má v repertoáru jedenáct skladeb

Nejen léčivé prameny, ale také unikátní prostředí Mariánských Lázní má pozitivní vliv na zdraví pacientů. Město plné zeleně, parků a krásných historických staveb doplňuje i oblíbená turistická atrakce v podobě Zpívající fontány, která leží v blízkosti hlavní kolonády.

Spustit audio