Mariánské Lázně hostí další ročník klavírní soutěže. Je určena mladým pianistům

14. srpen 2017

V Mariánských Lázních dnes začíná 11. ročník Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina. Koná se jednou za dva roky a je určená mladým pianistům do 28 let. Její laureáti postupují do velké Mezinárodní klavírní soutěže ve Varšavě.

Eva Smejkalová z pořádající Společnosti Fryderyka Chopina uvedla, že letošní ročník je velmi dobře obsazený. Přihlásilo se celkem 15 mladých klavíristů z Česka, Ruska, Polska, Číny a Spojených států amerických.

V této soutěži se hrají pouze díla Fryderyka Chopina. Účastníci mají předepsané skladby, které musí zahrát v prvním kole. Kdo postoupí do druhého kola, je výběr pouze na něm. Ale opět to musí být skladby z pera tohoto skladatele.

Porotu 11. Mezinárodní soutěže Fryderyka Chopina tvoří význační pianisté a klavírní pedagogové z České republiky a zahraničí. Předsedou poroty je profesor Ivan Klánský.

Soutěž končí ve čtvrtek 17. srpna koncertem laureátů od 18 hodin v Domě Chopin v Mariánských Lázních. Všichni účastníci dostanou diplom a vítězové získají finanční odměnu. Vítěz obdrží pozvání k recitálu na Chopinově festivalu 2018.

Spustit audio