Maďarský guláš
Klasický recept maďarské kuchyně. Více než o guláš se v tomto případě jedná spíš o tokáň. A to proto, že je na zahuštění použitá mouka, která se v Maďarsku do guláše nepřidává. Ten vypadá spíš jako naše gulášová polévka.
- 400 g zadního hovězího masa
- 350 g vepřového plecka
- 2–3 cibule
- mletá paprika, mletý pepř
- 70 g uzené slaniny
- 2 lžíce sádla
- 4 rajčata
- 3 papriky (z toho alespoň jedna pálivá)
- vývar
- sůl
- 1–2 lžíce polohrubé mouky
Vepřové i hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na jemno. V kastrolu necháme vylít slaninu, přidáme sádlo a cibuli. V tomto základu orestujeme připravené hovězí maso. Zamícháme a na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Pak přidáme nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou a dále dusíme 20 minut. Podle potřeby mícháme a podléváme vývarem. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájené očištěné papriky a oloupaná rajčata, nakrájená na kolečka. Opatrně a za stálého míchání přisypáváme mouku. Promícháme, podlijeme do požadované hustoty malým množstvím vývaru a povaříme 7 minut.
Příloha: dušená rýže nebo vařené brambory
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.