Letošní Marienbad Film Festival se nese v duchu Regenerace

14. červen 2024 12:00

V Mariánských Lázních začala mezinárodní přehlídka experimentálního filmu. Tradiční Marienbad Film Festival se letos koná po deváté.

Přehlídka proběhne od 13. do 16. června v Městském divadle a Domě Chopin v Mariánských Lázních. Festival představí výrazné tvůrce experimentálního filmu, pohyblivého obrazu a audiovizuálních esejí. Tématem letošního ročníku je Regenerace. Součástí festivalu jsou také již tradičně dvě soutěže - o nejlepší experimentální film a nejlepší audiovizuální esej.

Do hlavní soutěže se letos přihlásilo 131 filmů, ze kterých organizátoři vybrali dvanáct snímků. Do soutěže audiovizuálních esejí se přihlásilo 45 autorů a autorek. Z obou kategorií porota vybere vítěze.

Vše o přehlídce Marienbad Film Festival najdete zde.

Přestože Marienbad Film Festival navazuje na festival konaný v Mariánských lázních v letech 1946 - 1949, který se v následujících letech přestěhoval do Karlových Varů, aktuálně je jedním z nejmladších v Čechách. Festival založený v roce 2016 svým zaměřením na experimentální a nezávislý film vyplňuje mezeru na české festivalové mapě.

Přehlídka uvádí jak klasiky hollywoodského filmu, tak nové filmy českých tvůrců, retrospektivy významných osobností světové kinematografie a další. Festival je úzce spjatý s městem, kde se koná, a snaží se film propojovat s divadlem, výtvarným uměním, urbanismem a město tak oživit. Od roku 2019 se organizátoři věnují také filmové distribuci.

Proč organizátoři letos zvolili právě téma Regenerace, jaký snímek festival zahájí, které další filmy diváci uvidí a co nabídne doprovodný program? 

Spustit audio

Související