Historický dům Chopin v Mariánských Lázních se po rekonstrukci otevřel veřejnosti

15. květen 2024 09:35

Po rozsáhlé rekonstrukci se veřejnosti oficiálně otevřel Dům Chopin, historická památka z konce 19. století v centru Mariánských Lázní. Město tak získalo komplex, který bude sloužit kultuře, společenskému životu a turistickému informačnímu centru.

Dům Chopin, původně známý jako Bílá labuť, pochází z let 1819-1820. Komplex Domu Chopin se skládá ze tří budov, které byly postupně rekonstruovány. „Rekonstrukce komplexu, tedy všech tří budov, se vyšplhala na 120 milionů korun, ale dostali jsme na to 40 milionů korun dotaci od státu,“ uvedla ředitelka Infocentra Mariánské Lázně Barbora Tintěrová.

Kromě hlavní budovy na Hlavní ulici patří k tomuto komplexu bývalý domek zahradníka a hostinské pokoje. Z domku zahradníka vznikl sál, vhodný pro pořádání koncertů, filmových představení, přednášek a dalších kulturních akcí.

V objektu bývalých hostinských pokojů byly vytvořeny moderní kanceláře a prostory pro spolky a setkávání. Dům Chopin tak nabízí široké spektrum možností využití pro všechny generace, od dětí po seniory, stejně jako pro turisty.

Dům nese jméno po významném skladateli Fryderyku Chopinovi, který v Mariánských Lázních také pobýval. Sídlí zde i Společnost Fryderyka Chopina a památník Fryderyka Chopina. Památník se po rekonstrukci do prostor znovu vrátil. Kromě artefaktů, které připomínají pobyt skladatele ve městě i v Čechách, je zde i hudební sál určený pro komorní, zejména klavírní koncerty.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio