Léčivé prameny Jizerských hor znali už středověcí poutníci. V Lázních Libverda uzdravuje minerálka

7. srpen 2020

Na severu Čech, 25 kilometrů od Liberce v malebné kotlině mezi štíty Jizerských hor, se nachází městečko Lázně Libverda. První historická zmínka o něm pochází z roku 1381. Časem se začaly, hlavně díky poutníkům do mariánského kostela Navštívení Panny Marie v sousedních Hejnicích, šířit zprávy o léčivých účincích zdejšího pramene.

Líbezný ostrůvek mezi bažinami, jak se dá přeložit původně německý název obce Lybenwerde, se díky šlechtické rodině Clam-Gallasů stal skutečnými lázněmi, když dal Kristián Filip kolem roku 1760 postavit první lázeňské budovy.

Od počátků až do dnešních časů jsou hlavní léčivou silou místní prameny minerální vody. Koncem 18. století se dokonce stáčela voda do lahví a posílala se do Prahy. Zpráva z roku 1785 uvádí: „Voda má blahodárný účinek na mozek, nervovou soustavu, povzbuzení ducha, zrychlení tepu, oživení činnosti tělesných orgánů a odstraňuje nepořádek v nervovém systému“.

Hlavní procedurou jsou koupele ve středně mineralizované uhličité vodě

Popíjení minerálky je součástí léčebných kůr a pobytů v Lázních Libverda dodnes, ale hlavní procedurou jsou koupele ve středně mineralizované uhličité vodě. Koupel trvá 20 minut, přičemž voda má teplotu kolem 32 až 34 stupňů s ohledem na diagnózu. To se sice nezdá moc, ale podle vedoucí lékařky Jany Všetičkové obalí pacienta v koupeli bublinky oxidu uhličitého a postupně ho zahřívají a prokrvují pokožku. Takže čím déle pacient v koupeli sedí, tím větší je mu teplo.

Nedílnou součástí léčebné terapie jsou rašelinové obklady, různé druhy masáží, elektroléčba a cvičení. A pobyt v malebném zeleném prostředí má na zdraví také blahodárný vliv. Ve Spa Resortu Libverda se tradičně léčí onemocnění pohybového aparátu. Uleví se především pacientům trpícím bolestmi zad a kloub a pacientům po operacích páteře či kloubních výměn. Mezi další indikace patří onemocnění srdce, cév a krevního oběhu a také nemoci onkologické.

Kristiánův pramen v Lázních Libverda

Lázeňští hosté se ve Spa Resortu Libverda mohou ubytovat ve čtyřech lázeňských domech a v rozlehlém areálu najdou kromě množství parkové zeleně i tenisové kurty, minigolf, saunu, whirlpool, rehabilitační a fitness bazén. A kdo se chce vydat na výlet, neměl by minout hejnický klášter, výletní restauraci Obří sud či pětici vyhlídek nad Libverdou. A ještě větší výhled nabízí rozhledna na Smrku. Z Lázní Libverda to je kousek také na Hrad a zámek Frýdlant a kdo rád jezdí na kole, toho nadchne Singltrek pod Smrkem.

Spustit audio