Landart setkání v zaniklé obci Königsmühle v Krušných horách letos proběhne už podesáté

4. srpen 2021

Fotograf a spisovatel Petr Mikšíček svůj profesní i soukromý život už dávno spojil s Krušnými horami. O tomto víkendu proběhne díky němu už 10. ročník landartového festivalu v Königsmühle.

Jedná se o území dnes již dávno zaniklé osady v Krušných horách, o které se dlouhodobě stará dobrovolnická skupina okolo kulturologa a filmaře Petra Mikšíčka. Místo tradičně ožije landartovým uměním, hudbou i bohatým doprovodným programem.

„Snažíme se uchránit zdejší krajinu pro budoucnost. Společně s Lesy ČR a Česko-německým fondem budoucnosti usilujeme o to, aby místo i nadále fungovalo jako místo setkání Čechů a Němců, kteří respektují zdejší krásnou a cennou přírodu a společnou historii,“ uvádí Petr Mikšíček.

Mezi program festivalu patří mnohá divadelní vystoupení, geolokační hra s aplikací Živé hory a mezi hudební jména patří například Lenka Dusilová či B4.

Kniha Petra Mikšíčka s názvem Příběh Königsmühle

V sobotu 7. srpna bude tento známý milovník tohoto koutu České republiky křtít hned dvě své nové knihy. Jedná se o zbrusu novou publikaci, která mapuje desetiletí trvající snahu Petra Mišíčka o oživení Králova mlýna (osady Königsmüle) společně s přáteli.

Kniha je příběhem o radostech a strastech takového počínání, ale hlavně je plná fotografií z údolí s landartovými díly, která již dávno zanikla a s lidmi, kteří údolí vdechli druhý život. Kniha vychází dvojjazyčně a je velkým poděkováním všem, kteří se na oživení podíleli a potěšením pro všechny přátelé Krušných hor, Králova mlýna a landartu.

Druhou knihou je německé vydání knihy Nevlastní/domov, neboli Stief/Heimat. Křest bude ale mít i české vydání, které vyšlo v květnu 2021. Tato publikace mapuje Mikšíčkovo teoretické bádání na poli kultury, společnosti českých Němců a osidlování pohraničí po roce 1945.

autoři: Andrea Vajnar , Pavlína Kyselová , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.