Lahodný višňový likér. Čtyři týdny kvašení a je to

Čas višní je tady! Vyrobte si skvostný likér, který má báječnou chuť i barvu.  Stejným způsobem lze připravit i likér borůvkový, či ostružinový.

Ingredience
  • 1,5 kg višní
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 l pálenky (rum, slivovice, ovocná pálenka…)

Omyté višně necháme volně na vzduchu oschnout. Poté je vložíme do lahví a postupně prosypáváme cukrem, kterým nešetříme. Višně dáme až po hrdlo lahví. Ty pak dobře uzavřeme a po dobu 21 - 28 dnů je vystavujeme slunci. Nejlepší je umístit láhve za okno. V prvních dnech dochází k bouřlivému kvašení, a proto občas otevřeme lahve a vzniklý přetlak odpustíme.

Po uplynutí této doby doplníme lahve alkoholem do původního obsahu. Necháme ještě několik dnů pracovat a pak likér přelijeme do menších lahví, dobře uzavřeme a uložíme do temna. Většinou bývá likér naprosto čistý a není potřeba ho filtrovat.

Zbylé višně uzavřeme do sklenic a budou se hodit na ozdobu pohárů, pudinků a jiných dezertů. Ale pozor na to, kdyby výše jmenované konzumovaly děti. Višně, které po přípravě likéru zůstaly, obsahují dost alkoholu. Několik těchto „likérových višní“ můžeme vložit i do skleničky s likérem. Vypadají v něm velmi hezky. Vydrží dlouho, aniž bychom je museli jakkoliv konzervovat.

autor: iko