Květákový nákyp

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie ze Starého Lázu

Suroviny:

400g květáku
4 vejce
60g másla
100g tvrdého sýra
50g strouhanky
špetka soli
1 lžíce másla na vymazání pekáče
1lžíce strouhanky na vysypání pekáče


Postup:

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, poté ho vyndáme a jemně nasekáme. Změklé máslo utřeme se solí, vmícháme žloutky, květák, nastrouhaný sýr, prosátou strouhanku a tuhý sníh z bílků.
Promícháme a vložíme do předem vymazaného a vysypaného pekáče. Zapečeme v mírně vyhřáté troubě po dobu asi 30 minut.


Přílohy: vařené brambory, šťouchané brambory, okurkový nebo hlávkový salát

Varianta: do nákypu můžeme přidat uzeninu či uzené maso

autor: posluchač