Květákový nákyp
podle paní Marie ze Starého Lázu
Suroviny:
400g květáku
4 vejce
60g másla
100g tvrdého sýra
50g strouhanky
špetka soli
1 lžíce másla na vymazání pekáče
1lžíce strouhanky na vysypání pekáče
Postup:
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, poté ho vyndáme a jemně nasekáme. Změklé máslo utřeme se solí, vmícháme žloutky, květák, nastrouhaný sýr, prosátou strouhanku a tuhý sníh z bílků.
Promícháme a vložíme do předem vymazaného a vysypaného pekáče. Zapečeme v mírně vyhřáté troubě po dobu asi 30 minut.
Přílohy: vařené brambory, šťouchané brambory, okurkový nebo hlávkový salát
Varianta: do nákypu můžeme přidat uzeninu či uzené maso
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.