Kuře jako bažant

Jestliže je název tohoto pokrm Kuře jako bažant, tak opravdu jako bažant chutná. Jeho příprava není náročná, ale výsledek vynikající. Obvykle tento pokrm doplňuji jablečným pyré. Jeho příprava je velmi snadná, ale kombinace s takto připraveným kuřetem je naprosto delikátní.

Suroviny na čtyři porce:

1 kuře o hmotnosti cca 1,20 kg

1 lžíce oleje

1 lžíce másla

50 g slaniny

1 cibule

1 lžíce hladké mouky

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

sůl

Postup:

Očištěné, omyté a osušené kuře prošpikujeme poloviční dávkou slaniny a osolíme. Druhou polovinu slaniny a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, přidáme olej, máslo, nové koření, celý pepř a osmažíme. Pak zalijeme trochou vařící vody, vložíme připravené kuře a v troubě pečeme do červena.

Během pečení kuře obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby doléváme horkou vodou.

Měkké kuře vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme vlažnou vodou a vaříme do zhoustnutí. Kuře porcujeme na čtvrtiny a přelijeme šťávou.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory s petrželkou a kompot, nejlépe brusinkový.

Doba potřebná k přípravě je 1,5–2 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň