Kryštof Mucha: Festival ve Varech je dnes obrovský kolos, za kterým stojí nejzkušenější tým

1. červenec 2023

V Karlových Varech začal 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu. S jeho výkonným ředitelem Kryštofem Muchou si přímo v centru festivalového dění, v karlovarském hotelu Thermal, povídala redaktorka Jana Strejčková. 

Prozraďte, co všechno patří do kompetence výkonného ředitele?
Já tu práci dělám už spoustu let. Je taková kontinuální, je to samozřejmě celoroční práce pro mě a několik mých kolegů. Je to práce o diskuzi na financování festivalu, komunikaci s partnery. Komunikujeme s panem Bartoškou a kolegou Petrem Lintimerem, co se týká hostů, tak intenzivně na tom pracujeme s Karlem Ochem. Jedna část jsou partneři, jedna část výjezdy do světa, komunikace s agenty, publicisty, tak abychom mohli každý rok sem do Karlových Varů přivést zajímavé hosty. Pak je člověk šťastný, když se to podaří.

Kolik lidí se podílí na letošním festivalu?
V této fázi se bavíme, když do toho budu počítat všechny kluky z ochranky, tak jsme někde přes 1000 až 1500 lidí. Tady je strašně hezký v těch Varech, že v těch nižších pozicích v tom štábu jsou dnes lékaři, právníci, kteří tady začínali jako studenti, ale berou si dovolenou, aby tady s námi mohli být, a dělají pořád stejné věci, co dělali tenkrát. Náš tým je zkušený natolik, že to fascinuje i lidi, kteří sem přijíždějí poprvé ze zahraniční.

Jako výkonný ředitel působíte zhruba dvacet let, s festivalem jste spojený od 90. let. Jak moc se ten festival proměnil?
Do určité míry je to pořád stejná věc, jak to tady lidi mají rádi a jakou to má atmosféru. Samozřejmě se proměnil obrovsky. Když jsem začínal v roce 97, tak to byla krásná akce, ale rozměrem třeba desetinová, rozpočtem i vším, co se tady odehrávalo. Dneska je to obrovský kolos, který pořád ale dělají skoro ti stejní lidé.

Jaké novinky čekají letos na návštěvníky festivalu? Jak obtížné je sehnat hvězdy, jako je Russell Crowe? Co pro něj znamená dobrý film? A koho by si přál dostat na další ročníky? I to si poslechněte v rozhovoru! 

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio