Krajská knihovna získala kompletní literární pozůstalost Vlasty Chramostové

17. únor 2020 14:00

Knihy s věnováním a podpisy slavných osobností, naučná literatura, svazky vydané v samizdatu – to je jen část literární pozůstalosti herečky Vlasty Chramostové. Právě její sbírku získala Krajská knihovna Karlovy Vary.

S rozborem sbírky Vlasty Chramostové pomáhají odborní brigádníci

Krajská knihovna sbírku získala na odborné konferenci akvizice knihoven, když se rozhodla ji převzít jako celek. „My, jako krajská knihovna, v tomto okamžiku máme 65 krabic kompletní literární pozůstalosti paní Vlasty Chramostové. Je tam zhruba 3000 knížek. Myslím si, že tam objevíme velmi cenné věci – jak literární, samizdatové, tak i z divadelního prostředí,“ řekl ředitel karlovarské krajské knihovny Vratislav Emler.

S rozborem sbírky v současné době krajské knihovně pomáhají odborní brigádníci. I po jejím zpracování ale zůstane literární pozůstalost pohromadě. K jejímu uskladnění budou sloužit nové prostory depozitního skladu, který rozšíří kapacitu knihovny. 

V budoucnu pak bude sbírka sloužit ke studijním účelům. Její obsah knihovna zveřejní a lidé si budou smět půjčovat knihy pouze v prostorách knihovny.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související