Chebští zastupitelé schválili pojmenování prostoru před divadlem po Vlastě Chramostové

25. říjen 2019 13:00

V Chebu v prostoru malého náměstí před chebským divadlem vznikne Piazzetta Vlasty Chramostové. Návrh na pojmenování tohoto prostoru jako poctu Vlastě Chramostové navrhl stávající divadelní soubor. Ve čtvrtek 24. října o tom rozhodli chebští zastupitelé.

Divadelní a filmová herečka, která zemřela letos na začátku října ve věku 92 let, měla za své nekonformní postoje po srpnu 1968 zákaz vystupovat na divadelních prknech, ve filmu i v televizi.

V roce 1973 se krátce objevila v Západočeském divadle v Chebu, které se tou dobou stalo proslulým. Vlasta Chramostová v Západočeském divadle ztvárnila hlavní postavu Brechtovy hry Matka kuráž a její děti. Později ale dostala absolutní zákaz divadla. V roce 1977 podepsala dokument Charta 77. V době nesvobody pak hrála ilegální „bytové divadlo“. 

Herečka byla dvakrát nominována na Českého lva (Je třeba zabít Sekala, Kuře melancholik). V roce 1998 ji bývalý prezident Václav Havel udělil Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva a v roce 2015 byla uvedena do Síně slávy Národního divadla.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Městský úřad Cheb , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související