Kraj zná nejšikovnější seniory, patří k nim i tvůrce Hry s čísly

Nejšikovnější senior Karlovarského kraje – takový titul by si s trochou nadsázky zasloužil vítěz soutěže Věk pro nás není překážkou Jindřich Rohla z Kraslic. Z dřevěných špalíčků vytvořil skládačku nazvanou Hra s čísly.

Dvaasedmdesátiletý Jindřich Rohla začal pracovat se dřevem až v důchodu. Svou Hru s čísly vytvořil pro svou vnučku. Skládačku tvoří desítky špalíků, vysokých od jednoho do deseti centimetrů. Jsou to vlastně vyřezaná čísla vyřezaná ze špalíčků. Když postaví hráč na sebe šestku a čtyřku, vytvoří sloup vysoký stejně jako samostatná desítka.

Hra s čísly, práce Jindřicha Rohly, vítěze soutěže Věk pro nás není překážkou v kategorii ruční práce

Na podobném principu je možné skládat dál, dvě trojky na sobě jsou vysoké stejně jako šestka a podobně. „Pracoval jsem s přesností na desetinu milimetru. Pracoval jsem na tom čtrnáct dní, nemohl jsem se ulejvat,“ usmál se muž, jehož práce už mohli vidět lidé například na výstavě v Kraslicích. „Zkouším ze dřeva i autíčka a další věci,“ pochlubil se.

Spolu se seniorem z Kraslic, nejlepším v kategorii ruční práce, získalo cenu také dalších devět seniorů. Vítězem kategorie kresba, malba, grafika se stal Jaroslav Seibl z Chebu a v kategorii fofografie zaujal první příčku Jaroslav Jirásek z Ostrova. Zvláštní cenu Českého rozhlasu Karlovy Vary získal Jindřich Turek z Chebu za akvarel s motivem kostela sv. Jana Křtitele ve Valči.

„Soutěžní díla hodnotila odborná porota, v níž zasedli osvědčení hodnotitelé a odborníci, a to ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec, vedoucí výtvarného oboru na Základní umělecké škole Antonína Dvořáka Karlovy Vary Ivana Sedláčková a profesionální fotografka Stanislava Petele,“ připomněla Jitka Čmoková z Krajského úřadu Karlovarského kraje, který soutěž pořádá.

Soutěžní práce mohou zájemci vidět do konce dubna ve foyer budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio