Katovy špalky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Hanky z Chebu

Suroviny:

500g prorostlého bůčku
200g žampiónů ( plátky)
3 lžíce rajského protlaku
5 stroužků česneku
2 lžičky sladké papriky
1 cibule
chilli koření
1 lžička hladké mouky


Postup:

Bůček nakrájíme na špalíčky, osolíme, opepříme, dáme do pekáčku, přidáme česnek, cibuli a žampióny pokrájené na plátky, rajský protlak a sladkou papriku.
Vše důkladně promícháme, aby se maso obalilo, posypeme dle chuti chilli kořením a zalijeme 11/2 dcl vody. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme při 190°C asi 1 hodinu. Poté poklici odkryjeme a pečeme ještě 30 minut při stejné teplotě.
Pak bůček vyndáme a šťávu zahustíme lžičkou hladké mouky.


Přílohy: vařený brambor, zeleninový salát

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.