Karta města Kraslice usnadní lidem odevzdávání odpadu

12. březen 2018 10:05
Zprávy

V Kraslicích začala fungovat takzvaná Karta města Kraslice. Bezkontaktní čipová karta má mít do budoucna mnoho využití k přístupům například na městská sportoviště nebo parkoviště.

Aktuálně ji lze využít k přístupu do vážního koridoru ve sběrném dvoře, kde mohou lidé nezávisle na obsluze odevzdat tříděný odpad. Projekt zavedení karty stál radnici 200.000 korun.

„Dál tam občané mají nahrané takzvané odpadové taxi. Jednou ročně si můžou přivolat naše auto a v podstatě zdarma odevzdat nějaký velkoobjemový odpad," řekl ředitel Technických služeb města Kraslice Robert Vopička.

Má smysl třídit odpad? Neskončí na jedné skládce?

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto)

Na třídění odpadů si už lidé v České republice zvykli, nicméně stále vůči němu panují různé předsudky a obavy, zda se nepodvádí a jestli má třídění smysl. Je pravda, že Česko má v porovnání s vyspělými západními zeměmi stále co dohánět, a to nejen v podílu vytříděného odpadu, ale i v jeho kvalitě. Ale třídění odpadů určitě smysl má. Dokonce se pro Česko i pro celou Evropu do budoucna ukazuje jako nezbytnost. Jednak aby pomohlo chránit životní prostředí, ale také proto, aby Evropa omezila svou zranitelnost z pohledu dovozu mnoha surovin.

V systému si technické služby u daného uživatele zaevidují, že už odpadové taxi využil, další možnost bude mít až další rok. K otevření samoobslužného koridoru přistoupily technické služby mimo jiné i v reakci na požadavky lidí, kteří volali po rozšíření otvírací doby sběrného dvora.

„Někteří by byli nejradši, aby byl otevřený téměř nonstop, což je nereálné. S kartou mohou nyní kdykoliv odevzdat odpad, jako jsou plasty, kovy, papír, sklo nebo i bioodpad a podobně," popsal Vopička.

Kartu města Kraslice mohou získat všichni občané města, kteří mají vůči radnici řádně zaplacené všechny poplatky. Za odpad se v Kraslicích ročně platí 400 korun, samotné vystavení karty stojí 50 korun.

Podobně si kartu mohou nechat vystavit také živnostníci, kteří v Kraslicích podnikají. Na kartu si mohou nechat nabít kredit, který se pak odečítá s každým využitím služby.

Zájemci si mohou kartu nechat vystavit na městském úřadě, případně v sídle technických služeb v Havlíčkově ulici. Další výdejní místa by měla vzniknout postupně, karta by se pak měla vydávat v infocentru, ve sběrném dvoře nebo i v autě technických služeb. Na místě zájemce pouze vyplní formulář a kartu ihned dostane. Aktivuje se po ověření bezdlužnosti.

zdroj: ČTK
Spustit audio