Karlovy Vary se tento víkend promění v běžeckou trať. Sedmý ročník půlmaratonu přivítá české a evropské sportovce

16. květen 2019 14:00

Karlovy Vary jsou několikaletou kulisou k jednomu z nejmalebnějších půlmaratonů na světě. Už posedmé se zde poběží Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary. 

Stovky nadšenců běhání se už teď těší na 7. ročník běhu, co nemá svou podívanou konkurenci. Západočeské město se stalo oblíbenou zastávkou pro profesionální atlety a hobby běžcům nabízí kromě zážitku z příjemného joggingu na čas i proběhnutí v okouzlujících kulisách, které jinde nepotkáte. Závod je oceněný pětihvězdičkovým certifikátem Evropské atletiky.

Maraton bude mít už druhým rokem evropské vítěze díky odvážnému projektu EuroHeroes, kterým organizátoři chtějí dát šanci v lázeňském městě zazářit evropským a českým atletům a také chtějí dát možnost divákům, aby se identifikovali s vytrvaleckými hrdiny Evropy. Atleti budou letos závodit o body do seriálu EuroHeroes Challenge rovnou ve čtyřech městech - Karlových Varech, Českých Budějovicích, Olomouci a Ústí nad Labem. Vloni se proto mohla stát absolutní vítězkou seriálu Češka Eva Vrabcová Nývltová.

Jasným favoritem mezi českými muži je profesionální běžec a také kondiční trenér Jan Kohut. Mezi domácími vytrvalkyněmi se odehraje souboj veteránek Ivany Sekyrové s Petrou Kamínkovou, které bude chtít překvapit další zkušená závodnice Petra Pastorová, čerstvá mistryně republiky v maratonu.

Mezi hlavní letošní hvězdy závodu bude patřit ukrajinský běžec a loňský vítěz závodu Roman Romaněnko a moldavská olympionička Lilia Fisikovici.

Změnu letos zaznamenal pouze rodinný běh, u kterého došlo k navýšení kapacity běžců

Kapacita maratonu je pro tento rok 4 000 běžců. I letos budou moci běžci využít mobilní aplikace, která usnadní vyzvedání startovního balíčku, nebo možnosti přeregistrace. Nově bude možné online pověřit někoho k vyzvednutí startovního čísla.

Sedmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary se rozeběhne v sobotu 18. května v 18 hodin z nábřeží Osvobození a v přímém přenosu ho bude vysílat Česká televize (ČT Sport od 18:20). Než se do ulic pustí půlmaratonci, šanci dostanou nesoutěžní běžci – dm rodinný běh nabízí nejen dětem a jejich rodičům nenáročnou tříkilometrovou trať. Kapacita je nově navýšena o 300 běžců z původních 2 700 na 3 000.

Závodu se každoročně účastní stovky rodin s dětmi, ale nezřídka kdy s dětmi vybíhají na trasu závodu i prarodiče. Nejen v rámci rodinného běhu budou organizátoři spolupracovat s premiérovým ročníkem Sportovních her seniorů v Sokolově.

autor: nkr | zdroj: RunCzech
Spustit audio