Karlovarský půlmaraton má českou vítězku. V lázních triumfovala Eva Vrabcová-Nývltová

19. květen 2018 21:55

Historie se přepisovala při letošním půlmaratonu v Karlových Varech. Šestý ročník závodu má totiž poprvé českou vítězku. Tou se stala Eva Vrabcová-Nývltová.

„Ještě před nedávnem se mi ani nesnilo, že bych mohla takový závod vyhrát. Je to nádherný pocit,“ řekla v cíli česká jednička. Mezi muži triumfoval ukrajinský reprezentant Roman Romanenko, nejrychlejším Čechem se na kolonádě stal Ondřej Fejfar.

Česká vytrvalecká jednička Eva Vrabcová-Nývltová byla už na startu závodu papírová favoritka a předpoklady naplňovala od prvních metrů. Svým evropským soupeřkám nedala nejmenší šanci a ukončila 18 let dlouhé čekání na českou vítězku na závodě RunCzech – to se naposledy podařilo Janě Klimešové v roce 2000 na pražském půlmaratonu.

Eva Vrabcová-Nývltová tak v cíli logicky zářila spokojeností, ačkoliv se pro ni jednalo o sólo závod se vším všudy. „Neběžela jsem na žádný čas, ale i tak to od začátku nebylo úplně jednoduché – běžela jsem sama, foukal protivítr a vidět, jak mi chlapi utíkají, nebylo moc příjemné. Naštěstí mě na desátém kilometru dva kluci dohnali, perfektně spolupracovali a hodně mi pomohli. Budu je asi muset nějak odměnit,“ smála se šampionka.

Vítěz šestého ročníku karlovarského půlmaratonu ukrajinský reprezentant Roman Romanenko

Tu do cíle hnali jako vždy fantastičtí diváci. „Celkově se mi běželo parádně a hodně jsem si užívala kulisy. Podpora diváků byla hrozně moc znát, což je jedním z důvodů, proč mám tak ráda závody RunCzech,“ dodala Eva Vrabcová-Nývltová.

Eva Vrabcová-Nývltová doběhla do cíle v čase 1:11:54 a o více než pět minut vylepšila český rekord závodu. Na druhém místě finišovala Olha Kotovská z Ukrajiny (1:16:16) a coby třetí žena celkově a druhá Češka doběhla Kristýna Dvořáková (1:17:46). Jako třetí česká reprezentantka se do cíle podívala Marcela Joglová (1:18:19).

O nejvyšší příčky mezi muži bojovali reprezentanti Ukrajiny a Španělska. Skupinka nejrychlejších běžců se postupně ztenčovala, až na čele zůstal Roman Romanenko a Houssame Bennabou. Ukrajinský reprezentant Romanenko nastoupil na 14. kilometru a na jeho zrychlení už Bennabou nezareagoval.

Nejrychlejším Čechem šestého ročníku půlmaratonu Karlovy Vary se na stal Ondřej Fejfar.

„Cítil jsem se dobře a řekl jsem si, že zkusím zaútočit. Věřil jsem si, že nasazené tempo zvládnu udržet až do cíle a jsem rád, že se mi to povedlo,“ radoval se Romanenko, který měl v cílové rovince dost sil užít si oslavu s diváky. Ukrajinský borec zvítězil s časem 1:03:58, Houssame Bennabou finišoval za 1:04:16. Třetí doběhl do cíle další Ukrajinec Serhiy Lebid (1:05:08).

Také souboj Čechů měl jasného papírového favorita v Ondřeji Fejfarovi. A stejně jako Eva Vrabcová-Nývltová i on naplnil předpoklady do puntíku. „Dnes se mi běželo výborně, byl to jeden z mých nejlepších půlmaratonů a jsem absolutně spokojený. Trať je tu pro mě magická, byla tu tradičně výborná atmosféra, lidi mě hnali dopředu a zdejší kopečky jsem ani nevnímal,“ usmíval se v cíli Fejfar, který závod dokončil v čase 1:07:45. Na stupně vítězů se vedle něj postavili Jiří Petr (1:11:23) a Petr Kubričan (1:11:34).

Králem a královnou Karlovarského kraje se stali Pavel Procházka a Ivana Sekyrová. Kapacita letošního půlmaratonu v Karlových Varech se zcela naplnila, hlavní závod běželo 3 893 sportovců. Doprovodného rodinného běhu se pak zúčastnilo 2 737 běžců.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio