Karlovy Vary mají svého koordinátora pro UNESCO

29. březen 2019 14:00

Další krok pro úspěšný zápis města Karlovy Vary do Seznamu světového dědictví UNESCO udělala na podnět vedení města Kancelář architektury města (KAM) obsazením pozice Site managera pro UNESCO. Do pozice, která zajišťuje koordinaci péče o historické dědictví a jeho obnovu a rozvoj a která úzce spolupracuje se zástupci měst společného seznamu pro zápis do UNESCO, obsadil KAM Lucii Sochorkovou.

Proces vstupu města Karlovy Vary do UNESCO, který trvá už 8 let, pokračuje. V současné době je uskupení 11 lázeňských měst ze 7 zemí jako tzv. mezinárodní sériová nominace úspěšně nominováno pod názvem Great Spas of Europe (Slavné lázně Evropy).

„Kancelář architektury města (KAM) byla vedením magistrátu vyzvána k zajištění pozice Site managera pro koordinaci a přípravu vstupu města do UNESCO, kterou jak personálně, tak i odborně začíná zajišťovat. Paní Sochorkovou jsme vybrali především z důvodu jejích četných zkušeností ze zahraničí.“ komentuje situaci ředitel KAMu Petr Kropp.  

Dopracovává se návod, jak spravovat městské kulturní bohatství

Nejaktuálnějším úkolem je dopracování takzvaného Management plánu. „Spolu s Františkovými a Mariánskými Lázněmi nyní intenzivně pracujeme na dopracování Management plánu, který slouží v podstatě jako návod pro Site manažera, jak spravovat kulturní statek,“ shrnuje nová koordinátorka Lucie Sochorková.

Ta se a konci března spolu s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou zúčastnila jednání v italském lázeňském městě Montecatini Terme, které je součástí nominace Great Spas of Europe, spolu se zástupci všech 11 měst.

Schůzky všech dotčených zástupců probíhají nyní pravidelně každé 2 měsíce a jejich hlavním úkolem je připravit se na návštěvu komise ICOMOS (International Council on Monuments and Sites - Mezinárodní rada památek a sídel). Ta přijede do lázeňského trojúhelníku letos na podzim, aby zpracovala komplexní odborný posudek statků navrhovaných členskými státy k zápisu na Seznam světového dědictví a to jak z hlediska jejich mimořádné kulturní hodnoty, tak co do jejich připravenosti k zápisu.

Jednání v italském lázeňském městě Montecatini Terme, které je součástí nominace Great Spas of Europe, spolu se zástupci všech 11 měst
autor: Radim Jehlík | zdroj: Magistrát města Karlovy Vary
Spustit audio