Karlovy Vary budou mít letos vánoční strom ze Sokolovska

31. říjen 2023 08:55

V Karlových Varech bude letos vánočním stromem stříbrný smrk z Chranišova na Sokolovsku. 15 metrů vysoký jehličnan ještě stojí na zahradě rodinného domu.

Hlavní vánoční ozdobou centra Karlových Varů bude letos stříbrný smrk ze Sokolovska. Zhruba sedmdesátiletý, patnáct metrů vysoký jehličnan v současné době roste na zahradě rodinného domu v Chranišově. Pokácen a přepraven na prostranství před karlovarským hotelem Thermal bude v polovině listopadu.

„Vzhledem k tomu, že jsme v našich lesích, ani na městských pozemcích nenašli vhodný strom, obrátili jsme se na veřejnost a v reakci na výzvu jsme obdrželi zhruba deset nabídek, za které moc děkujeme. Poměrně přísná kritéria nakonec splnil pouze stříbrný smrk z Chranišova,“ uvedl radní Petr Bursík.  

Vánoční strom Karlových Varů letos pochází ze Sokolovska

Podle něj bylo při výběru stromu rozhodující jeho zdraví a stanoviště, na kterém roste, tedy jeho dobrá přístupnost pro strojovou techniku nezbytnou pro bezpečné pokácení, naložení a odvoz. 

Vánoční ozdoby a světelné prvky budou na strom nainstalovány koncem listopadu. Slavnostní rozsvícení se uskuteční o první adventní neděli, tedy 3. prosince v 18 hodin. Následovat bude průvod k Mlýnské kolonádě, kde budou probíhat městské vánoční trhy s doprovodným programem.

Vánoční trhy v Karlových Varech začnou v sobotu 2. prosince a potrvají do 26. prosince.

Spustit audio