Karlovarský půlmaraton letos povede po jiné trase. Běžci budou divákům blíž

9. březen 2018 15:45
Zprávy

Do startu karlovarského půlmaratonu zbývají už jen dva měsíce. Jak uvedli pořadatelé, více než dvě třetiny čísel jsou již vyprodány.

V pořadí již šestý ročník závodu se poběží 19. května. Trasa závodu patří vzhledem ke kopcovitému terénu k nejnáročnějším ze série RunCzech běžecké ligy, ovšem díky scenérii lázeňského města zároveň k těm nejkrásnějším.

Zatímco v minulých letech měl závod zpravidla africké vítěze, letos chtějí dát organizátoři šanci zazářit také evropským a především českým atletům. V Karlových Varech by se měli představit například Ondřej Fejfar nebo Daniela Havránková.

Kromě elitních běžců se městem proženou také hvězdné štafety v rámci projektu „Doběhni hvězdu“ v čele s Daliborem Gondíkem. Svoji běžeckou štafetu složí v Karlových Varech také štáb nového filmu Úsměvy smutných mužů, chybět by v ní neměli režisér Dan Svátek, autor knižní předlohy Josef Formánek nebo herec David Švehlík. Zaběhnout si zkrácenou trasu budou moci i rodiče s dětmi, a to v rámci rodinného běhu.

Kapacita závodu je čtyři tisíce běžců a více než dvě třetiny startovních čísel už zná své majitele

Letos poprvé běžci budou moci poprvé využít také nové mobilní aplikace, která usnadní vyzvedání startovního balíčku, nebo možnosti přeregistrace. Trasa závodu tentokrát startovní pole zavede častěji do centra města, běžci by se tak měli dočkat ještě větší podpory diváků.

„Stavební práce, zejména na Doubském mostě, nás donutily trasu oproti loňsku pozměnit. Otočka bude už u KV arény a nepoběží se kolem OC Varyády a dostihového závodiště. Měla by však být divácky atraktivnější,“ vysvětluje technický manažer závodu Tomáš Coufal. Trasa rodinného běhu zůstává beze změn.

Šestý ročník závodu se uskuteční v sobotu 19. května a v přímém přenosu ho bude vysílat Česká televize. Než se do ulic lázeňského města pustí půlmaratonci, šanci dostanou nesoutěžní běžci. Rodinný běh určený nejen dětem a jejich rodičům, nabízí 2 700 startovních čísel a nenáročnou tříkilometrovou trať.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio