Karlovarské rohlíky. I když už nejsou úplně čerstvé, chutnají báječně
Když byly čerstvé, dokonale křupaly. I když byly několik hodin staré, chutnaly báječně. Byly mírně nasládlé. Dnes už je pekaři nepečou. Možná by si leckdo tyto rohlíky dal ke kávě či si je namazal máslem nebo marmeládou.
- Na 15 rohlíků: 300 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžíce moučkového cukru
- 270 – 300 ml mléka
- 70 g sádla
- 70 g másla
- sůl
- olej na potření
Obě mouky prosejeme, promícháme se solí, cukrem a sušeným droždím, přilijeme vlažné mléko a vlahé máslo a sádlo. Zaděláme těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout.
Poté ho přendáme na vál a rozdělíme na 15 stejných dílů. Ze všech vytvoříme bochánky a rozválíme je na oválné placičky. Z kratší strany každou svineme. Během točení těsto trochu prsty vytahujeme do šířky, tím docílíme pěkných tvarů rohlíků. Můžeme je nechat rovné nebo je trochu ohnout. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je cca 15 minut odpočinout.
Před pečením je trochu zploštíme a potřeme olejem. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C do zlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka