Karlovarská krajská nemocnice kvůli koronaviru odložila zhruba 2500 plánovaných operací

21. květen 2021 15:35

Před víc než měsícem obnovila Karlovarská krajská nemocnice plánované operace. Jednotlivá oddělení teď objednávají pacienty, kterým musela kvůli koronavirové pandemii zákrok odložit. Od loňského podzimu je jich téměř dva a půl tisíce.

Víc než půl roku čekání kvůli koronavirové pandemii a k tomu navíc minimálně tříměsíční lhůta. Tak dlouho teď čekají pacienti Karlovarské krajské nemocnice na plánované chirurgické zákroky. Kvůli extrémnímu vytížení během pandemie musela nemocnice odložit operace víc než dvěma tisícům lidí. Právě ty teď bude postupně znovu objednávat. Vedle toho ale dál přibývají noví pacienti.

„V září jsem zkolabovala, odvezli mě na ambulanci, zjistili mi žlučníkové kameny a zánět žlučníku. Druhý den jsem se musela dostavit do nemocnice a domluvit se s doktorem na nejbližším termínu operace, který byl 1. prosince,“ uvedla paní Mirka z Karlovarska. Plánovanou operaci jí ale nakonec krajská nemocnice v Karlových Varech zrušila.

„Čtrnáct dní před plánovanou operací jsem šla na předoperační vyšetření. Týden před prvním prosincem jsem dostala zprávu z nemocnice, že z důvodu covidové situace nemohou operaci provést,“ dodala paní Mirka. Je tak jednou z 2500 lidí, kterým nemocnice od podzimu zrušila plánovaný zákrok.

Na termín operace čeká mnohem víc pacientů

„Během toho půl roku k tomu přibyli také pacienti, kteří by měli absolvovat plánovaný zákrok, ale termín vlastně vůbec nedostali. Pacienti s onkologickými onemocněními nebo s akutními potížemi, ti samozřejmě operováni byli,“ vysvětlil generální ředitel krajské nemocnice a primář chirurgie Josef März.

Plánované operace obnovila nemocnice v Karlových Varech 6. dubna. Dnes už lékaři pracují v téměř běžném režimu a týdně provedou zhruba 150 zákroků. Pacienti, kteří čekají na termín operace a mají akutní problémy, budou mít při objednání přednost.

Čekací lhůty na plánované zákroky se teď v krajské nemocnici pohybují od tří do 18 měsíců. Lhůty plánovaných zákroků se ale můžou ještě prodloužit, protože si během léta budou zdravotníci vybírat dovolenou.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio