K Francii ho přivedli Funès, Belmondo a Delon

9. listopad 2021

Plzeňan Zbyněk Kašpar učí francouzštinu a historii, píše knížky a ve volném čase jezdí do Francie jako průvodce.

"Láska k Francii u mě vznikla díky filmům. Vyrůstal jsem za minulého režimu a filmy s Funèsem, Belmondem nebo Delonem, to byl závan západu do té komunistické zatuchlosti," popisuje. Vzpomíná na svůj první výlet do Francie: "To byla noční cesta do Paříže, po cestě ještě Norimberk. Pak celý den chození po Paříži, po cestě zpět Lucemburk a zase přes noc domů. Byli jsme úplně mrtví."

Zbyněk Kašpar má rád Provence, Bretaň i Burgundsko. Je vášnivým příznivcem francouzské kuchyně. Miluje francouzská vína, calvados, mušle, husí játra i konfitovaná kachní stehna.

Spisovatel a průvodce Zbyněk Kašpar

Nejbližší Zbyňkova cesta povede do Alsaska. "Jsou tu největší vánoční trhy v Evropě, vynikající svařák nebo vánoční pivo. Doufám, že mi epidemická situace cestu dovolí," dodává.

V pátek 12. listopadu bude v rámci festivalu Bonjour Plzeň pokřtěna nová kniha Zbyňka Kašpara s názvem Kruté příběhy sladké Francie. Kmotrem se v sídle Franouzské aliance Plzeň stane herec a režisér Antonín Procházka. 

Jak se mění Francie a Francouzi? A jak se mění český turista? I na to odpoví náš host Zbyněk Kašpar a zavzpomíná i na všechny stávky a protesty, které ve Francii zažil.

autoři: Stanislav Jurík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio