Přál bych si, abychom patřili k nejlepším pracovištím v zemi, říká prof. Jiří Moláček

17. duben 2024

Už rok zastává funkci přednosty Chirurgické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Transplantačního centra Fakultní nemocnice Plzeň. Jaký byl uplynulý rok očima prof. MUDr. Jiřího Moláčka, Ph.D a jaké plány a přání má do budoucna?

Před rokem navázal na práci prof. Vladislava Třešky. Podařilo se zrealizovat připravený projekt robotické chirurgie, který aktuálně probíhá a úspěšně se rozvíjí. Pro pacienty robotická operace znamená obrovský přínos, jedná se totiž o miniinvazivní zákroky.

Uplynulý rok byl ale úspěšný také na poli transplantologie - provedeno bylo zatím rekordních 37 transplantací ledvin. Výrazný je bohužel i nárůst výkonů na slinivce břišní, protože počet těchto zhoubných nádorů přibývá.

Změny nastaly také v dětské chirurgii, kdy je podle aktuálních trendů v zahraničí snaha co nejvíce zkrátit dobu hospitalizace. Děti tak se souhlasem rodičů bývají po některých výkonech propouštěny domů již večer v den operace – samozřejmě pouze v případech, kdy to zdravotní stav dovolí.

Mají chirurgové „oblíbené“ operace? Podařilo se již dohnat „covidový“ skluz v operačních výkonech? Jak vypadá běžný den přednosty Chirurgické kliniky a co vzkazuje mladým medikům? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio