Destinační agentura Krušnohoří propojuje lidi, nově plánuje vybudování útulen

18. duben 2024

V roce 2023 zahájila činnost destinační agentura Krušnohoří. Jejím cílem je propojovat lidi a podpořit turistickou infrastrukturu. To není ale zdaleka všechno, čemu všemu se věnuje, prozradili její zástupci Jitka Tomanová a Jan Kerner.

V roce 2022 vznikla v České republice jedinečná spolupráce mezi Ústeckým a Karlovarským krajem – Destinační agentura Krušnohoří. Tato agentura, zahájivší svou činnost 1. února 2023, má za cíl spojit lidi, kteří mají rádi Krušné hory a mají zájem na jejich budoucnosti.

Zleva: Jan Kerner, moderátorka Pavlína Kyselová a Jitka Tomanová

Hlavním impulsem pro vznik agentury byla touha lákat turisty do Krušných hor, zejména na místa, která dosud nebyla tak výrazně turisticky exponována. „Naším cílem je lákat turisty do Krušných hor, zejména na místa, která nejsou turisticky exponovaná, a udržet je tu déle, aby se stalo standardem vyrazit do Krušných hor na týdenní dovolenou,“ uvedl za Krušnohoří Jan Kerner.

„Mimo to chceme pomáhat rozvoji turistické infrastruktury, takže chceme přispět k výstavbě některých věcí. Cílem je rozvíjet Krušné hory tak, aby nedocházelo k rozporu, aby místní nebyli proti tomu, že k nim přijedou návštěvníci, aby měli pocit, že jsou hostitelé a je dobře, že za nimi lidé přijíždějí,“ dodal.

Projekt útulny

Destinační agentura se zaměřuje na širokou škálu aktivit, které mají podpořit cestovní ruch a rozvoj infrastruktury. Jedním z klíčových projektů jsou útulny v Krušných horách, které slouží turistům k přenocování.

„Dnes je velmi populární Stezka Českem, v rámci ní jsme se rozhodli vybudovat 12 bodů, kde lze přenocovat takovým jednoduchým způsobem. Máme vytipováno 12 míst, kde chceme vybudovat útulny s kapacitou 8 míst na ležení a možností postavit si stan vedle útulny. Začínáme a už brzy snad budeme mít stavební povolení na první z nich, která bude u Sněžné u Kraslic,“ dodal Kerner.

Krušnohořím!

Novinkou pro milovníky Krušných hor je také například eshop Krušnohořím!, kde můžou zakoupit výjimečné produkty, které vznikají v této výjimečné krajině. „Chtěli jsme propojit tvůrce a designéry, kteří působí na území Krušných hor. Chceme návštěvníkům i jejich residentům nabídnout dárkové předměty, které jsou vyráběny eticky, vypadají stylově a podpoří to místní tvůrce,“ představila Jitka Tomanová.

Jak takový krušnohorský výrobek vypadá? „Základem je, že člověk tvoří v Krušných horách, má tam dílnu, bydlí tam, nebo čerpá přírodniny z přírody,“ dodala Tomanová. Podle ní eshop tvoří spolek tvůrců. „Naším úkolem je, aby se tvůrci znali, dohazovali si zakázky a znali se osobně.“

Veškeré informace najdou turisté na stránkách krusnehory.cz, kde jsou tipy na výlety, akce a turistické cíle.

autoři: Pavlína Kyselová , nkr
Spustit audio