Játrová omáčka. Někdo ji nemusí, ale je výborná
Játrová omáčka je velmi dobrá. Kdo nemá rád strukturu jater, ale jejich chuť jim nevadí, tak bude uspokojený, protože játra v omáčce jsou mletá.
- 200 g hovězích nebo vepřových jater
- 40 g slaniny
- 1 cibule
- 40 g tuku (olej, sádlo)
- 30 g hladké mouky
- 750 ml vývaru
- sůl, mletý pepř, majoránka, česnek
Očištěná játra umeleme na masovém strojku, přidáme k nim majoránku a mletý pepř a promícháme. V kastrolu rozškvaříme najemno nakrájenou slaninu a do zlatova v ní osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme připravená játra, podlijeme malým množstvím vývaru a podusíme cca 5 minut. Nesolíme!
Do horkého tuku nasypeme mouku a připravíme růžovou jíšku. Postupně přiléváme studený vývar a pečlivě rozšleháme. Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna zhruba půl hodiny. Provařenou omáčku podle potřeby přisolíme.
Do takto připravené omáčky vložíme podušená játra a krátce je v ní, za občasného promíchání, provaříme. Na závěr ochutíme utřeným česnekem.
Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem. Dobré jsou i moučné noky, těstoviny nebo dušená rýže.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.