Játrová omáčka. Někdo ji nemusí, ale je výborná

Játrová omáčka je velmi dobrá. Kdo nemá rád strukturu jater, ale jejich chuť jim nevadí, tak bude uspokojený, protože játra v omáčce jsou mletá.

Ingredience
  • 200 g hovězích nebo vepřových jater
  • 40 g slaniny
  • 1 cibule
  • 40 g tuku (olej, sádlo)
  • 30 g hladké mouky
  • 750 ml vývaru
  • sůl, mletý pepř, majoránka, česnek

Očištěná játra umeleme na masovém strojku, přidáme k nim majoránku a mletý pepř a promícháme. V kastrolu rozškvaříme najemno nakrájenou slaninu a do zlatova v ní osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme připravená játra, podlijeme malým množstvím vývaru a podusíme cca 5 minut. Nesolíme!

Do horkého tuku nasypeme mouku a připravíme růžovou jíšku. Postupně přiléváme studený vývar a pečlivě rozšleháme. Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna zhruba půl hodiny. Provařenou omáčku podle potřeby přisolíme.

Do takto připravené omáčky vložíme podušená játra a krátce je v ní, za občasného promíchání, provaříme. Na závěr ochutíme utřeným česnekem.

Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem. Dobré jsou i moučné noky, těstoviny nebo dušená rýže.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko