Jáchymov se odvolal proti rozsudku za vykácení lesa pod Klínovcem

4. září 2024 11:15

Okresní soud v Karlových Varech uložil městu Jáchymov finanční trest 9,5 milionu korun za vykácení pásu lesa pod Klínovcem bez patřičných povolení. Bývalý šéf jáchymovských městských lesů Robert Marschner dostal u soudu pokutu 400 tisíc korun a zákaz činnosti. Město i Marschner se proti rozsudku odvolali.

Podle žalobce nešlo o lesní cestu, jak uváděla radnice, ale o novou sjezdovku. Odvolání potvrdil starosta Jáchymova František Holý z hnutí Místní. Vedení města si nechalo zpracovat znalecké posudky a odborná vyjádření, podle nichž zbudování lesní cesty nijak negativně životní prostředí neovlivnilo. Soud přesto rozhodl, že město a správce lesů spáchali trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí.

Město Jáchymov a bývalý šéf městských lesů byli obžalováni z poškození a ohrožení životního prostředí v souvislosti s masivním vykácením lesa u klínoveckého skiareálu v roce 2018. Šlo o rozlohu 3,6 hektaru. Stavebník lesní porost vykácel bez potřebných rozhodnutí nebo opatření v územním řízení a bez stavebního povolení. Teprve po dokončení zažádal o vydání územního souhlasu k umístění stavby, kterou navíc označil za lesní cestu.

Podle žalobce šlo ale o další sjezdovku. Vedení radnice tvrdí, že je údajná cesta výrazně užší než obžaloba uvádí. „Není tak pravdou, že by lesní cesta měla mít v jakémkoliv místě až 27 metrů, jak se snaží prezentovat obžaloba,“ uvedlo vedení města.

Stavba deklarované lesní cesty je podle jáchymovské radnice v současné době v procesu dodatečného povolování stavby. „S ohledem na skutečnost, že lesní cesta je využívána veřejností i integrovaným záchranných systémem a zejména slouží pro lesnické účely v oblasti, lze očekávat, že žádosti bude vyhověno,“ domnívá se vedení Jáchymova.

autoři: Hynek Bureš , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio