Hasiči z Karlovarského kraje odjeli pomáhat na Moravu, která je zasažená povodněmi

15. září 2024 14:25

Hasiči z Karlovarského kraje vyrazili na pomoc do oblastí postižených povodněmi v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. V uplynulých dvou dnech sice měli v Karlovarském kraji plné ruce práce s následky silného větru, který způsobil pády stromů, povodně v regionu ale nadále nehrozí.

Na Moravu odjely z Karlových Varů dva takzvané záchranné odřady. Jeden z nich, dronový vůz se třemi hasiči, zamířil na Jesenicko v Olomouckém kraji. Druhý, který čítá 32 hasičů, zamířil do Moravskoslezského kraje, konkrétně na Ostravsko.

Čtěte také

„Do Moravskoslezského kraje vysíláme záchranný odřad čítající 32 osob, především se jedná o lezce a specialisty pro práci na vodě, 14 vozidel, včetně evakuačního autobusu, evakuačního nákladního automobilu s vysokou brodivostí, cisterny pro tankování pohonných hmot, spojového vozu a standardních zásahových automobilů. Dále jsou součástí odřadu přívěsy s celkem 10 čluny a další vybavení pro práci na vodě, ve výškách a nad volnou hloubkou,“ informoval mluvčí hasičů Lukáš Černý. Podle jeho slov hasiči obdrželi zatím dvě žádosti o pomoc.

Oba odřady jsou už na cestě a jejich pomoc bude pro zasažené oblasti velmi důležitá. Hasiči v Česku evakuovali v souvislosti s povodněmi už přes 10 tisíc lidí a další přibývají. Situace je vážná hlavně v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Několik řek je tam na hranici extrémní povodně. Na řece Opavě ve městě Opava byl překročen stoletý průtok. Do některých obcí se kvůli zatopeným silnícím nedá vůbec dostat.

Situace v Karlovarském kraji

Povodně v Karlovarském kraji nehrozí. Zavřené zůstávají některé silnice nižších tříd, na Karlovarsku vyhlásili energetici kalamitní stav kvůli poruchám způsobeným hlavně silným větrem. Podle Černého se ale počasí dnes uklidňuje.

V Karlovarském kraji jsou stále zavřené silnice Nejdek - Rudné - Přebuz, silnice Krásný Les - Srní a Krásný Les - Osvinov. „Situace v našem kraji je v souvislosti s počasím klidná. Na krajském operačním a informačním středisku jsme ale posílili operátory tísňových linek, kteří odbavují hovory s hlášením událostí z jiných krajů,“ uvedl mluvčí hasičů.

Čtěte také

Poruchy na vedení elektřiny jsou hlavně na Karlovarsku, a to v okolí Ostrova, Jáchymova nebo Stráže nad Ohří. Výpadky jsou ale i na Chebsku, hlavně v okolí Mariánských Lázní, na Sokolovsku eviduje ČEZ poruchy na Kraslicku, u Oloví, Jindřichovic nebo Krajkové.

Karlovarskému kraji se povodeň vyhnula. Intenzivní srážky, které zasáhly východní část České republiky, se v Karlovarském kraji omezily na občasný drobný déšť. Řeky tak mají setrvalé nebo jen mírně zvýšené hladiny a daleko do povodňových stavů.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio