Jablečné řezy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Miloslavy z Chodova

Suroviny:


50 dkg hladké mouky
10 dkg másla
25 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
citrónová kůra
4 lžíce mléka
2 celá vejce
kakao
1 kg jablek

Na polevu:

12 dkg cukru
8 dkg 100% tuku
trochu vanilkového cukru
3 lžičky kakaa
1 lžička pudingového prášku
2 lžíce vody
2 lžíce rumu

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme a dobře propracujeme. Těsto rozdělíme na 2 díly. Do jednoho dílu přidáme kakao. Vymažeme plech a na dno vyválíme tmavé těsto, na to rozložíme rozdušená jablka (nakrájená jablka rozdusíme v trošce vody a ochutíme skořicí a cukrem). Jablka přikryjeme světlou plackou. Vložíme do trouby a pečeme při 180°C po dobu 30 – 40 minut. Vychladlý moučník polejeme polevou a posypeme sekanými ořechy nebo kokosem.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.