Informační a návštěvnická centra Šumavy patří k nejnavštěvovanějším místům národního parku

25. duben 2021

Informační střediska Národního parku Šumava vítají návštěvníky už déle než čtvrt století. Dnes, kdy Národní park Šumava slaví 30 let od svého založení, vás přivítají v osmi infocentrech a třech návštěvnických střediscích. 

První informační střediska začala fungovat v roce 1995. Jedno vítalo návštěvníky na Idině Pile pod Boubínem a to druhé na Svinných Ladách u Chalupské slatě. Jak říká Dana Zývalová, která začala v infocentru Svinná Lada pracovat v roce 1997, návštěvníci si na jejich nabídku rychle zvykli. „V té době byla informační střediska spíš výjimkou, než pravidlem, jak je tomu dneska. Ale návštěvníci ho vnímali pozitivně a s radostí. Sloužili tam hlavně strážci, kteří byli hlavně praktici. Věděli o tom terénu úplně všechno, takže informace podávané návštěvníkům byly solidní. Ti si na to rychle zvykli a návštěvnost tam nebyla zanedbatelná.“

Třetí infocentrum, které Správa Národního parku otevřela, bylo na Kvildě, kde už od listopadu 1997 pracovala Dana Zývalová. Ta je vedoucí tohoto nejnavštěvovanějšího informačního střediska Národního parku Šumava dodnes.

„Jestli si pamatuji to číslo dobře, tak přišlo za celý kalendářní rok 1998, okolo 50 tisíc lidí, což bylo opravdu hodně, když tradice informačních středisek žádná nebyla. Souvisí to s tím, že Kvilda byla hojně navštěvovaná od revoluce a bylo tam i dost ubytovacích zařízení, tak si to íčko našli velmi rychle. Padesát tisíc lidí za rok je solidní návštěvnost i v dnešní době," dodává Dana Zývalová. Nejvíce lidí přivítalo informační centrum Kvilda v roce 2016, v průběhu celého roku jich přišlo více než 93 tisíc.

Správa Národního parku Šumava provozuje informační střediska například v Alžbětíně u Železné Rudy, Kašperských Horách nebo na Poledníku. Současně vybudovala tři návštěvnická centra: Soví Voliéry v Borových Ladech, na Kvildě s výběhy jelenů a rysů a nedaleko Srní, kde návštěvníci obdivují vlky. Tato zařízení jsou nejnavštěvovanějšími místy na území Národního parku Šumava.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio