Hygienici řeší tři potvrzené případy žloutenky typu A v Horním Slavkově

4. září 2024 10:35

V Horním Slavkově se hygienici momentálně zabývají třemi potvrzenými případy žloutenky typu A. Nákaza byla zaznamenána na ubytovně Stannum, kde byly identifikovány osoby trpící tímto onemocněním. Celkem 18 lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, nyní podléhá lékařskému dohledu nebo zvýšenému zdravotnickému dozoru, aby se předešlo dalšímu šíření nemoci.

Mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaela Zajíčková potvrdila, že všichni nemocní podstoupili potřebnou léčbu a v současné době nepředstavují riziko pro okolí. „V ubytovně Stannum byly hlášeny potvrzené případy onemocnění žloutenky typu A. Všichni nemocní podstoupili léčbu a již nepředstavují riziko pro populaci. V ubytovně jsou nastavena protiepidemická opatření, která je provozovatel povinen i nadále dodržovat,“ uvedla.

Aby se předešlo dalším případům nákazy, hygienici důrazně doporučují dodržovat základní hygienická opatření, zejména pravidelné a důkladné mytí rukou, především po použití toalety a před jídlem. V reakci na situaci také město Horní Slavkov zavedlo přísnější hygienická pravidla na obou místních školách, kde byly instalovány stojany s dezinfekčními prostředky, aby se minimalizovalo riziko přenosu nemoci.

Žloutenka typu A je virové onemocnění, které se šíří především fekálně-orální cestou, tedy nejčastěji při nedostatečné hygieně rukou. Onemocnění se projevuje příznaky podobnými chřipce, jako jsou horečka, únava, nevolnost a zežloutnutí kůže či očního bělma. Dodržování hygienických opatření je proto klíčové pro prevenci jejího šíření.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio