Hranice lásky: Téma polyamorie je výborný, pro Čechy ale šokující

7. červenec 2022

Snímek Hranice lásky měl premiéru na karlovarském festivalu v hotelu Thermal. Jak natáčení odvážného snímku vnímali představitelé hlavních rolí Hana Vágnerová a Matyáš Řezníček, na to se v rozhovoru pro Český rozhlas Karlovy Vary zaměřila moderátorka Pavlína Kyselová.

Film je velmi odvážný, a to ve více směrech. Kde se vzal ten námět? Hanko, vy jste se podílela na scénáři a prý jste si i sama vybírala partnera?

S Tomaszem (Wińskim) jsme si říkali, že to bude už sedm let od první čárky a prvního nápadu. Je to film, který se zabývá otevřeným vztahem, polyamorií a tématem upřímnosti ve vztahu. Je pravda, že jsme hledali hlavního herce. Když Matyáš Řezníček přišel na casting, odešel, já se podívala na Tomasze a řekla: ,A je to, máme ho.‘

Hranice lásky (2022) 
Hana (Hana Vagnerová) začíná cítit, že její vztah s Petrem (Matyáš Řezníček) se pohybuje v příliš zajetých kolejích. Rozhodne se ho tedy osvěžit a začne s Petrem sdílet své erotické představy a tajné sny. Od vyprávění je pak už jen krůček k činům. Ke zkoumání vlastní intimity, k zážitkům s jinými partnery a ke stále intenzivnějšímu hledání hranic, za které se dá v lásce a sexu zajít. Experiment se svobodou se však může snadno vymknout z rukou...

Režie: Tomasz Wiński

Ve filmu jste si nechala své jméno. Je to nějaká symbolika?

Začali jsme to psát, v tu chvíli nás nenapadlo jiné jméno. Tak jsme ho nechali a ono tam zůstalo. Často se mě na to ptají novináři. Mně to vůbec nedošlo, že by to mohlo mít takovou symboliku.

Odvážný je i hlavní plakát filmu. Co na to říká vaše rodina?

Myslím si, že plakát je úplně fantastickej. Jsem ráda, že se povedl a že Tomasz přišel s tímto konceptem. Chtěli jsme udělat nečeskej plakát, a to se myslím povedlo. Když jsem to ukazovala partnerovi, tak jsem měla lehké obavy, ale on řekl, že je skvělej. Ukazovala jsem to mámě, ta taky řekla, že je skvělej a že tátu na to připraví.

Proč jste měli potřebu otevřít téma polyamorie? Šlo o trend?

Když jsme to začali psát před těmi sedmi lety, tak to takový trend nebyl. Byl to směr, který se objevoval v Polsku. Nás na tom zajímala právě ta upřímnost, míra upřímnosti, dynamika, kterou to může otevírat, bolest, která tam může být. Zároveň nás fascinovalo, že na to neznáme odpověď. Za sebe musím říct, že já jsem konzervativní, ale zároveň kolem sebe vidím málo vztahů, které by i po letech fungovaly, a znám spoustu vztahů, kde se podvádějí. Zatímco v té polyamorii je to všechno čisté, filozofie toho zní hrozně dobře. To, že na to tu odpověď neznáme, nás hrozně bavilo, tím filmem jsme se ji snažili najít.

Matyáš Řezníček a Hana Vagnerová ve filmu Hranice lásky

Matyáši, kde jsou ty vaše hranice lásky? Co si myslíte o otevřeném vztahu?

Když jsem začal spolupracovat na tomto filmu, tak mi to autenticky vzbudilo zájem o to téma. Já osobně s tím zkušenost nemám, ale začal jsem se ptát lidí kolem sebe. Myslím, že je skvělý, že ten film se snaží mluvit o něčem, co je potřeba říkat nahlas.

Jsme jako společnost dostatečně vyspělí, abychom zvládli takovou upřímnost?

To je to, co se snaží ten film řešit. Myslím, že se to nedá obecně říct. Je to hrozně individuální záležitost. Určitě to je možný a někteří lidé to zvládají bez jakékoliv bolesti, ale pak jsou ti, kteří se to snaží zvládat a narážejí.

Jak jste se k filmu dostal? Jste známý spíše z divadelních jevišť. A styděl jste se?

Proces castingů byl úplně jiný. Tomasz za mnou přišel do divadla. Ještě před tím, než jsme absolvovali kamerovky, tak jsem se s Tomaszem sešel. Řekl mi přesně jeho náhled, když jsem věděl, že se nemusím bát, bude to vkusný film, můžu mu věřit, pomáhalo mi to se nestydět. Vlastně jsem se studem neměl žádný problém.

Hranice lásky jsou zařazené v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Matyáši, co myslíte, že je jeho výhodou?

Přeju mu co největší úspěch, ale vůbec to nedokážu posoudit. Věřím naprosto Tomaszovi, věřím, že ten film je skvělej a dotáhne to daleko.

A vy, Hanko?

Doufám, že velká devíza filmu je autenticita herců, na které Tomasz pracoval. Je to forma, kterou jsem tak často neviděla v českých filmech. Pak jsem zvědavá na to téma. Jestli to může být něco, co může ve světe rezonovat. Je strašně extrémní tady v České republice, ale nemyslím si, že je to tak extrémní v zahraničí. Tady na český půdě mám pocit, že jsme do něčeho řízli a i reakce jsou takové. Myslím si, že téma polyamorie je výborný, ale nemyslím si, že je pro svět šokující. Šokující je pro Čechy.

Pro koho vlastně film je? Zvládnou to i stydlivější povahy?

Jsem strašně zvědavá na ty reakce. Možná čím je člověk stydlivější, tím víc ho to možná zasáhne a tím spíš by měl ten film vidět. Doufám, že je to pro všechny.

Co herce čeká dál? Bude pokračovat seriál Lajna a jak si užívají filmový festival? I to uslyšíte v záznamu rozhovoru!

autoři: Pavlína Kyselová , nkr
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.