Hotely v Mariánských Lázních postupně otevírají, hostů je ale zatím málo

29. květen 2020 09:30

České hotely strádají. Jejich majitelé a provozovatelé mohly po dvou měsících otevřít až v pondělí 25. května na základě další etapy rozvolnění mimořádných opatření proti šíření nového typu koronaviru. Jenže hosté se vrací pomalu, většina otevřených hotelových komplexů je téměř prázdná. Na hlavní turistickou sezónu proto stále čekají i v Mariánských Lázních.

„Největší zájem je momentálně o víkendové pobyty. Je konec května a normálně touto dobou rozhodně bývá silnější provoz,“ tvrdí pan Stanislav, recepční hotelu Děvín. Jeho majitelé kvůli pandemii nepropouštěli a navíc se rozhodli, že otevřou, hned jak to bude možné. Spoléhají totiž na českou klientelu, která sem jezdila i před začátkem krize. Nabídku hotelu inzerují v tisku i na internetu.

Čtěte také

„Hodně pracujeme na sociálních sítích. Dáváme o sobě vědět. To samé dělají i cestovní kanceláře, které připravují různé newslettery a podobně,“ říká ředitelka hotelu Gabriela Sillerová, která zatím obsadila pouhou desetinu svých pokojů.

Podobně jsou na tom i další mariánskolázeňské komplexy. Vyplývá to ze slov ředitelky městského infocentra Barbory Tintěrové. „Podle našich odhadů je od pondělí otevřeno zhruba 60 % místních hotelů a podle zpráv recepčních i hoteliérů mají naplněnou kapacitu asi okolo 15 procent.“

Kromě cizinců jezdilo v minulých letech do lázeňského města poměrně vysoké procento českých klientů. Protože jsou pro turisty hranice zatím zavřené, právě na ně teď většina místních podnikatelů spoléhá.

„Hoteliéři připravují speciální rodinné nebo sportovní balíčky, půjčovny kol, dětské koutky, takže prioritou určitě je získat rodiny s dětmi, sportovce a turisty, kteří sem nebyli zvyklí jezdit,“ doplňuje Tintěrová.

Čtěte také

Hotel Děvín oslovil se speciální nabídkou i odborové organizace velkých státních podniků, policie, anebo armády. Ohlasy jsou zatím dobré.

„Já jsem optimista. Věřím, že se všechno vrátí do normálu a že je to jenom otázka času. Lidé cestovat chtějí,“ dodává Gabriela Sillerová, ředitelka hotelu, který byl vloni velkou část roku uzavřený kvůli rekonstrukci. Letos měl být hotel téměř plný. Pandemie koronaviru a nouzový stav ale hotel uzavřely znovu. Tentokrát nečekaně.

autoři: Zdeněk Trnka , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související