Hospodářská komora vydala ročenku za Karlovarský kraj, která mapuje jeho stav

7. prosinec 2022 14:00

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje vydala ročenku pro letošní rok. Detailně mapuje jednotlivé oblasti obcí s rozšířenou působností, jejich úroveň, hospodářské parametry i vývoj.

Ročenka je určena nejen pro představitele samospráv, ale hlavně pro investory, kterým dává přehled o možnostech kraje. Jde v pořadí o druhý ročník a podle předsedy komory Tomáše Lindy tak je ročenka i pohledem na vývoj kraje a jeho částí v čase.

Údaje v letošní ročence vycházejí z roku 2021. Ročenka pracuje s daty Českého statistického úřadu a dalších poskytovatelů statistických údajů a analýz. Je určena pro zástupce samospráv, je určena pro odbornou veřejnost, která se zajímá o hospodářské ukazatele v regionu, a zároveň je určena i pro investory, kteří by se zajímali o aktivity v Karlovarském kraji. Existuje i v němčině a angličtině.

V kraji působí před 82 tisíc firem

Ze základních dat kraje vyplývá, že HDP Karlovarského kraje byl 97,7 miliardy korun. To je 1,72 procenta HDP celé České republiky. Největší podíl na HDP má zejména těžba a dobývání, které představují 27 procent krajského HDP. Jejich podíl ale klesá, naopak roste sektor informačních a komunikačních technologií, dopravy nebo skladování. Celkově v Karlovarském kraji působí 82.322 firem.

Tím, že čerstvě zveřejněná ročenka obsahuje data za loňský rok, nezahrnuje ještě dopady energetické krize, ale jsou z ní už patrné vlivy pandemie koronaviru. V současnosti přitom firmy v Karlovarském kraji zažívají velké těžkosti kvůli cenám energií.

To se podle Lindy projevuje i v tom, že některé z nich zvažují omezení rozsahu své činnosti nebo i přerušení podnikání do doby, než se energetický trh uklidní. Největší starosti mají firmy, které spotřebovávají hodně energie, strojírenské, zpracovatelské, ale třeba i hotely a lázně, které musí přizpůsobovat své balneoprovozy současným cenám energií.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související