Hornické Krušnohoří míří do UNESCA

9. květen 2013

Hejtmani Karlovarského a Ústeckého kraje i starostové šesti obcí z obou regionů podepsali v Krupce na Teplicku smlouvu o spolupráci a partnerství v přípravě česko-německé nominace vybraných montánních oblastí Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Oba kraje společně s obcemi Abertamy, Boží Dar, Horní Blatná, Jáchymov, Krupka a Měděnec budou spolupracovat v průběhu let 2013 až 2014 na propagaci, osvětě a prezentaci záměru. Jejich úkolem zároveň bude podílet se na přípravě dokumentace k nominaci na Seznam UNESCO. Partnerem jim v tom budou příhraniční obce na saské straně Krušných hor, které se projektu účastní.

“Zápis na Seznam UNESCO je pro celé území významným počinem ochrany památek i pro rozvoj turistického ruchu v Krušnohoří. Navazují na něj samozřejmě potřebné služby, v nichž se najde práce pro mnoho lidí,“ uvedl během slavnostního aktu hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný

Společná nominační dokumentace bude Spolkovou republikou Německo oficiálně předána v únoru 2014 Centru světového dědictví UNESCO v Paříži jako podklad k projednání zápisu Výborem světového dědictví. Památky rudného dolování na české straně Krušných hor budou společně spravovány a podporovány obcemi a oběma kraji.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio