Hilton chce Alžbětiny lázně rozšířit o hotel, Pupp zachovat a zmodernizovat

4. září 2024 09:15

Hotelový řetězec Hilton by chtěl k Alžbětiným lázním v Karlových Varech přistavět moderní hotel a zároveň zachovat lázeňské služby. Konkurenční nabídka karlovarského Grandhotelu Pupp zahrnuje rovněž modernizaci, ale i čistě jen zachování lázní jako centra služeb, které by mohly využívat zejména menší karlovarské hotely i veřejnost.

Zástupci obou zájemců o převzetí Alžbětiných lázní své návrhy představili zastupitelům města. Rozhodnutí, jakou cestou se město dá, ale padne zřejmě až za několik měsíců, uvedla v úterý na zastupitelstvu primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Záměr, vázaný na největší hotelovou síť Hilton, představila Martina Třešňáková-Severová, dcera Jaroslava Třešňáka, majitele developerské společnosti JTH. Právě JTH by měla být investorem, jenž budovu městských lázní, které jsou dlouhodobě ve ztrátě, koupí, opraví, rozšíří a předá budoucímu provozovateli, kterým bude Hilton.

Plán JTH a Hiltonu spočívá v zachování budovy z počátku 20. století a její rekonstrukci při zachování historického vzhledu. Za ní by měla ale místo současného technického zázemí vyrůst nová budova hotelu se 160 pokoji. Podle opozice by to ale mohlo narazit na nesouhlas památkářů. Alžbětiny lázně jsou nejen samy o sobě památkou, ale leží v památkové zóně, která je navíc na seznamu dědictví UNESCO.

Hilton nabízí své zkušenosti s provozováním hotelů po celém světě, včetně lázeňských. Práci by zde mohlo najít asi 250 lidí včetně současných zaměstnanců Alžbětiných lázní a. s. Hilton také tvrdí, že příchod značky bude přínosem i pro místní ekonomiku a hotely.

Pupp chce částečný návrat k historii

Naproti tomu Grandhotel Pupp, který spadá do portfolia skupiny Creditas, vidí budoucnost Alžbětiných lázní jinak. Ředitel Puppu Jindřich Krausz uvedl, že vzhledem ke změnám v požadavcích návštěvníků lázní bude v horizontu deseti let pro řadu hotelů neúnosné provozovat vlastní lázeňské služby, a proto by bylo vhodné vytvořit moderní lázeňské centrum, které by je nabízelo všem.

Podle Krausze by šlo částečně o návrat k původnímu, holistickému přístupu k lázeňské léčbě, která spočívala i v procházkách z hotelu do veřejných lázní. V posledních letech se naopak lázeňská péče uzavírala do hotelových komplexů.

Hotel Pupp, jehož historie sahá až do roku 1701, a je tak jedním z nejstarších stále fungujících hotelů na světě, se postupně rozrůstá. Z původních 220 pokojů by do roku 2026 mělo pod hotel spadat až 650 pokojů, kromě nově opraveného depandance v paláci Qusisana Pupp plánuje otevřít další hotel Opera vedle divadla. A protože má výrazně vyšší obsazenost než je průměr v Karlových Varech, jen hosté samotného Puppu by zřejmě dokázali naplnit kapacitu rekonstruovaných Alžbětiných lázní. Lázně by se podle plánů Puppu měly více přizpůsobit moderním trendům a kromě lázeňských procedur a římských lázní nabízet i wellness a fitness služby.

Oba záměry počítají s investicemi ve výši okolo jedné až 1,2 miliardy korun a oba počítají s koupí Alžbětiných lázní.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio