V Sokolově se strážníci i policisté více zaměří na bezdomovecké lokality

18. září 2024 13:25

V Sokolově začnou vyjíždět v pravidelných intervalech společné hlídky strážníků a policistů na kontroly bezdomovců do problémových lokalit. Město také plánuje zefektivnění spolupráce s psychiatry a neziskovými organizacemi, které mohou lidem bez domova pomoci.

Tři čtvrtiny hovorů přijímaných městskou policií jsou podle starosty stížnosti na lidi bez domova. „Proto jsme vyčlenili jednu společnou autohlídku, která nebude řešit nic jiného, než že bude jezdit po místech, kde tyto osoby bez domova jsou,“ řekl starosta Petr Kubis (ANO).

Lidé si podle starosty stěžují nejvíce v okolí tržnice u zámeckého parku a problémy s bezdomovci jsou i kolem supermarketů a u nádraží. Společná hlídka bude tato místa objíždět hlavně mezi 14:00 a 17:00. Situace se podle starosty naopak uklidnila v okolí obchodního domu Ural vedle městského úřadu, které začala hlídat bezpečnostní služba. K dispozici má tísňový mobilní telefon s přímým napojením na strážníky.

Bezdomovců je na území města kolem 80. Z toho je podle starosty 22 problémových, k nimž policisté podle statistik vyjížděli za poslední rok 250krát kvůli výtržnictví, obtěžování, žebrání či narušování veřejného pořádku.

Pokuty nefungují a zákaz pobytu nařídit nelze

„Sankce ve formě pokuty nejsou efektivní, jelikož tito lidé nemají na jejich zaplacení. Také navíc většinou nemají k Sokolovu žádný vztah, nikdy zde historicky nebydleli. Zůstali tady po propuštění z protialkoholní záchytné stanice a zdržují se na území města,“ uvedl starosta. Zákaz pobytu těmto lidem podle něj nařídit nejde.

Podle mluvčího sokolovské radnice Michala Švarce trpí mnoho bezdomovců kromě závislostí i jinými psychickými poruchami, proto město spolupracuje na řešení této problematiky i s psychiatrickým oddělením ostrovské nemocnice.

Sokolovská radnice chce na podzim svolat společné setkání neziskových organizací se zástupci vedení kraje a kompetentních ministerstev a dalších měst v kraji. Strážníci už nyní monitorují, proč jsou bezdomovci dlouhodobě na ulici a jestli jsou, případně proč nejsou registrováni v některé z organizací, která se zabývá pomocí těmto lidem. Část sokolovských bezdomovců byla takto například nedávno očkována proti žloutence.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Nejnovější zprávy