Františkovy Lázně jsou známé jako první slatinné lázně na světě, prosluly také léčbou neplodnosti

19. červen 2020

V rámci rubriky Dvacítka Karlovarského kraje představujeme posledního člena západočeského lázeňského trojúhelníku – Františkovy Lázně. Známé jsou například díky léčbě neplodnosti.

Město Františkovy Lázně se nachází na Chebsku. Má přes 5 tisíc obyvatel. Ačkoliv se jedná o malé město, lázně jsou to velké. Většina lidí je má spojené se sochou malého nahého chlapce s rybou v ruce. Podle legendy se každá žena, která se sochy dotkne, dočká do roka potomka. Proto k ní míří nejedna návštěvnice lázní proslavených především léčbou neplodnosti.

Mnohem významnějším je ale Františkův pramen, který vyvěrá v malém bílém pavilonu na lázeňské kolonádě. „Františkův pramen je ten nejstarší a nejvyužívanější pramen ze všech,“ uvedl Štěpán Odstrčil, ředitel Městského muzea Františkovy Lázně. Původně byl tento pramen známý jako takzvaná chebská voda.

Ženské lázně

Zdejší prameny jsou za léčivé považovány už od 15. století. Vodu z této oblasti užívali nejen místní, ale vyvážela se také například na území Německa. Město pak bylo založeno v roce 1793 císařem Františkem I., po kterém také nese jméno. Za zakladatele lázní jako prvních slatinných na světě je považován lékař Bernhard Adler z Chebu.

Už v 19. století se z lázní staly především lázně ženské. „Mohly se sem už v té době vydávat ženy bez svých manželů, to bylo na svou dobu velmi revoluční. Působila zde také druhá promovaná lékařka Rakouské monarchie,“ prozradil Odstrčil.

Síla přírody

Františkovy Lázně mají asi 20 léčivých pramenů, které využívají jako pitnou kůru, k uhličitým koupelím, irigaci nebo inhalaci. Do balneoprovozů jsou odebírány vody z pramenných zdrojů: BJ2 Stanislav, LII Císařský, A1 Nový Kostelní, Glauber III, Štěpánka, HJ2 ČKD, Palliardi, Cartellieri, Adler, XIVd a E1 Erika.

Nabízejí také přírodní slatinu s vysokým podílem rozpustných minerálních látek a huminových kyselin, která se používá například při koupelích a zábalech. K léčbě se zde využívá i přírodní plyn ve formě suché plynové sedavé koupele, plynové injekce nebo gynekologické plynové koupele. Pacientům také pomáhá velké množství zeleně v okolí a klidná atmosféra.

Ve Františkových Lázních léčí celé spektrum onemocnění pohybového aparátu, gynekologické potíže, trávicí ústrojí i nervové a kožní nemoci.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.