Karlovy Vary lákají na minerální prameny, bohatou zeleň i špičkové lázeňství

Dvacítka Karlovarského kraje – to je speciální rubrika, ve které vám postupně představíme dvacet nejznámějších míst a zajímavostí typických pro náš region. A protože je Karlovarský kraj spojený především s lázeňstvím, nemůžeme začít nikde jinde, než v našich největších a nejslavnějších lázních.

Krajské město Karlovy Vary má zhruba 49 tisíc obyvatel a leží na soutoku řek Ohře a Teplá. Jedná se o největší a nejslavnější lázně u nás. Do povědomí lidí se zapsaly například díky špičkovému lázeňství, minerálním vodám, kolonádám nebo světoznámému Mezinárodnímu filmovému festivalu, na který každoročně vyráží i ty nejslavnější osobnosti světového showbyznysu.

Podle ředitele karlovarského infocentra Josefa Dlohoše jsou jedinečným městem hned z několika důvodů: „Jedinečnost je určitě v těch originálních a unikátních přírodních zdrojích, v minerální vodě v podobě Vřídla, Mlýnského pramene a několika dalších. Určitě nesmíme zapomenout na Becherovku, jako třináctý pramen. To je v podstatě unikát, jaký mají Karlovy Vary. Samozřejmě je po světě mnoho lázeňských měst, které mají podobnou vodu, ale ta karlovarská je velmi specifická a proto se lidé vracejí. Ví, že karlovarská léčba opravdu funguje.“

Karlovarská léčba

Zmiňované karlovarské léčbě pomáhají převážně místní prameny. Jejich konzumaci doporučuje řada odborníků po celém světe. Zdejší voda má blahodárný vliv na léčení jaterních a střevních chorob, na žaludek a játra.

Lázeňská lékařka a odbornice na balneologii Milada Sárová karlovarskou pitnou kůru doporučuje i dětem a zdravým jedincům. „Může jí pít opravdu kdokoliv, od dítěte až do pozdního věku. Voda se pije v rytmu 10 kroků lok, nejlépe hodinu před jídlem a můžete před každým jídlem vypít 2 kalíšky na 2 deci, takže vypijete přes den jeden litr minerální vody,“ doporučila Sárová.

Nejzelenější město republiky

Pověstné jsou tyto lázně také velkým množstvím vyhlídek, jenž se ukrývají v přilehlých lesích. Právě lesy jsou také jedním ze symbolů, které Karlovy Vary proslavily. Kdo někdy přiletěl do Karlových Varů letadlem, potvrdí, že je to město neobyčejně zelené. Stačí i jen přijet po staré Pražské silnici a spustit se kolem Goethovy lesní vyhlídky a hotelu Imperial do centra.

Městská zeleň využívaná k rekreaci tvoří pětinu plochy celého města. Když se připočtou i lesy rozkládající se na jeho území, přiblíží se podíl zeleně padesáti procentům. Obě čísla jsou dvakrát vyšší než u druhého města v celorepublikovém pořadí, hlavního města Prahy.

Sklářství a porcelán

Karlovarský kraj a Karlovy Vary jsou proslulé také výrobou skla a porcelánu. Už od roku 1857 na území města funguje výroba skla, dnes pod značkou Moser, která je považovaná za nejluxusnější českou značku.

Přímo v Karlových Varech a bezprostředním okolí působilo také více než 10 porcelánek, z nichž některé vyrábí porcelán i v současnosti. Porcelán je dodáván do hotelů, lázeňských domů ale i do světa.

Prázdné Vary

Po koronavirové pandemii zůstaly Karlovy Vary, podobně jako další města závislá na příjmu z cestovního ruchu a lázeňství, naprosto pustá. Zahraniční turisté zmizeli, a mnoho provozoven se tak ocitlo v obrovské krizi.

 „Lázeňské město je ze 70% závislé na zahraničních turistech, hostech a lázeňských pacientech. Myslím si, že je škoda, že mnozí z obyvatel a rezidentů Karlových Varů a regionu nechodí do lázeňského centra častěji. Mnozí z nich určitě nevyzkoušeli ani procedury, lázeňskou léčbu a možná mnozí z nich ani neochutnaly prameny. To je to, co trošku postrádám a myslím si, že máme jedinečnou šanci v letošní sezoně, která bude poněkud klidnější, než jsme zvyklí, tak tohle dohnat,“ vybízí na závěr místní obyvatelé Dlohoš.

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio