Francouzský slaný koláč
podle paní Jitky z Plzně
Suroviny:
Suroviny:
4 vejce
2 zakysané smetany
250 g nahrubo nastrouhaného sýra eidam (niva)
sůl, mletý bílý pepř
350 g listového těsta
Postup:
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme smetany a společně rozšleháme. Přidáme nahrubo nastrouhané sýry, osolíme, opepříme a promícháme. Listové těsto rozválíme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto nalijeme sýrovou směs. Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180° C a pečeme cca 30 – 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.